News Flash:

Cele mai grandioase Opere Arhitecturale - FOTO

17 Decembrie 2011
2677 Vizualizari | 0 Comentarii
Cele mai grandioase Opere Arhitecturale

Un grup de intelectuali elveţieni, în frunte cu cineastul Bernard Weber, au luat iniţiativa de a desemna cele mai reprezentative construcţii realizate, de-a lungul mileniilor, de către pământeni. Conform rezultatelor sondajului acestea sunt: Marele Zid Chinezesc, Chichen-ltza, Statuia lui lisus din Brazilia, Macchu Picchu, Mausoleul Taj Mahal (Tadj Mahall), Colosseumul din Roma, Ruinele de la Petra.

MAUSOLEUL TAJ MAHAL

Milioane de turişti vizitează anual templul de la Taj Mahal (Agra, India), un lăcaş sacru construit nu pentru o zeitate, ci pentru o femeie. La moartea iubitei sale soţii, Mumtaz Mahall, împăratul mogul a fost atât de îndurerat, încât a hotărât să-i adăpostească trupul neînsufleţit într-un templu mai frumos decât cele dedicate zeilor. Mausoleul, construit în secolul al XVII-lea din marmură albă, este incrustat cu pietre semipreţioase.

RUINELE DE LA PETRA

În Antichitate, Petra era unul dintre cele mai puternice centre comerciale din Orient, rivalizând cu Damascul şi Bagdadul. Capitală a regatului nabateilor în secolul al V-lea Î.Hr., despre existenţa lui nu s-a mai ştiut nimic în Europa şi abia în anul 1812, călătorul elveţian Ludwig Burckhardt a descoperit ruinele, din piatră trandafirie, perfect conservate, ale aşezării antice (AI-Batra din actuala lordanie).

MARELE ZID CHINEZESC

Marele Zid Chinezesc este o operă titanică. Având la origine peste 6500 de kilometri, construcţia zidului a fost începută de primul împărat al Chinei, Shi Huangdi, în anul 221 î.e.n. Se consideră că acest zid a fost construit deoarece împăratul era obsedat de nemurire, iar un sfetnic i-ar fi spus că va deveni veşnic dacă nimeni nu-l va vedea. Altă legendă relatează că un profet i-a spus împăratului că dinastia Qin va fi distrusă de un popor sau o persoană venită dinspre nord.

ORAȘUL MACCHU PICCHU

Mărturie elocventă a geniului incaş, cetatea Macchu Picchu a stat, după cucerirea Imperiului încă de către Pizzaro, vreme de secole ascunsă în junglă. Hiram Bingham a descoperit-o cu totul întâmplător, în 1911. Nimeni nu ştie cum a putut fi ridicat, la o altitudine de aproape 3000 de metri, acest oraş, plin de edificii religioase, cu atât mai mult cu cât incaşii nu cunoşteau roata şi nu aveau nici atelaje, nici animale de tracţiune, acestea fiind aduse abia de conchistadori.

STATUIA LUI ISUS DIN RIO DE JANEIRO

Inaugurată în anul 1931, statuia care-l reprezintă pe Mântuitorul Hristos cu braţele întinse, binecuvântând parcă metropola braziliană Rio de Janeiro, se află pe vârful muntelui Corcovado, la 710 metri deasupra nivelului mării. Statuia de dimensiuni gigantice (38 m înălţime) este iluminată noaptea.

COLOSSEUMUL DIN ROMA

Denumirea amfiteatrului monumental – Colosseumul din Roma, cel mai mare din lumea antică, a fost inspirată de statuia gigantică a lui Nero, numită „Colossus”, aflată cândva pe aceste locuri, alături de un lac artificial, Stagnis Neronis, şi de un palat aproape la fel de vast ca şi Casa Poporului din Bucureşti, Domus Aurea, toate construite de acelaşi exuberant împărat-artist. Ridicat la sfârşitul secolului l d.Hr. în 3 niveluri, Colosseumul avea proporţii enorme pentru acea vreme şi o capacitate de 50.000 de spectatori.

CHICHEN – ITZA

Numită de conchistadorii spanioli „Castillo”, piramida ce se înalţă în mijlocul cetăţii maya de la Chichen-ltza a fost construită în jurul anului 800 d.Hr., ca un lăcaş de cult, considerându-se că ar fi locul unde locuiesc zeii. La echinocţiul de primăvară, zidurile luminate de Soarele ajuns la apus formau o umbră ce aducea cu silueta unui şarpe, care cobora treptele laturii de nord a construcţiei. Pentru popoarele amerindiene, aceasta era reprezentarea zeului suprem Quetzalcoatl („şarpele cu pene”).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bernard weber taj mahal agra india petra chichen itza castillo
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0950 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018991 (s)