News Flash:

Cercul de Foc al Pacificului: Cea mai intinsa arie vulcanica

22 Martie 2012
10379 Vizualizari | 0 Comentarii
Cea mai intinsa arie Cercul de Foc al Pacificului

Cercul de Foc al Pacificului (Ring of Fire = Cercul de Foc), este cea mai întinsa si activa zona vulcanica. Concentreaza 62% din toti vulcanii activi existenti în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi); doua treimi din acestia se afla în arcurile insulare din Pacificul de Vest, iar restul pe tarmurile pacifice ale celor doua Americi. Fosele care marginesc Pacificul sînt active din punct de vedere seismic, fapt care determina producerea a numeroase cutremure, care, asociate vulcanismului activ, justifica denumirea de centura de foc sau cercul de foc data de specialisti acestei zone.


Din cele o suta de cutremure de mare magnitudine care au avut loc în prima jumatate a sec. al XX-lea, 75 s-au produs în aceasta zona.

Inelul este întrerupt numai de-a lunful coastei vestice a S.U.A. si Canadei, unde nu apare nici o fosa si unde se product rareori cutremure; dar, în S tarmului pacific al S.U.A. , se afla cea mai lunga zona de fractura oceanica, Mendocino (lunga de peste 3 000 km), care se continua pe uscat cu una dintre cele mai mare falii terestre - San Andreas (din California). De-a lungul centurii de foc au loc deplasari submarine care provoaca tsunami - valuri oceanice devastatoare care invadeaza coastele pacifice.

Printre vulcanii din cercul de foc se înscriu : Asama, cel mai activ dintre cei 57 vulcani japonezi aflati în activitate, Bromo, Tambora si Perbuatan, cei mai distrugatori dintre cei peste 100 de vulcani activi din arhipelagul indonezian, Kliucevski (Kl'ucevskaja Sopka) în Pen. Kamceatka, Katmai în Alaska, Mauna Loa si Kilauea în arh. Hawaii, Taal în arh. Filipinelor si cei din Noua Zeelanda.

Dintre cutremurele catastrofale din centura de foc amintim pe cele din cîmpia japoneza Kanto, din septembrie 1923, din insula filipineza Mindanao (aprilie 1955), cele din Peru din noiembrie 1946, ianuarie 1962, mai 1970, din California (San Francisco, 1906).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

inelul fractura oceanica san andreas tsunami asama kliucevski katmai
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1057 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018073 (s)