News Flash:

Cetatea Alba

8 Septembrie 2011
2086 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Alba

Cetatea Alba este un oras in raionul omonim din regiunea istorica Bugeac, in Ucraina de astazi (regiunea Odesa). Cetatea s-a aflat sub suveranitatea moldovenilor intre 1359 si 1484, cand Stefan cel Mare a pierdut cetatea, aceasta fiind cucerita de turci. Orasul devine parte a Regatului Romaniei intre 1918 si 1940. Populatia romaneasca in oras este de 2% (2001).

Se zice ca ar fi cea mai veche cetate de frontiera a Moldovei, situata la limanul Nistruli.

La sfarsitul secolului XIV-lea (1392), Cetatea Alba a intrat sub stapanirea moldovenilor, dobandind o mare importanta in timpul domniei lui Alexandru cel Bun si mai ales, a lui Stefan cel Mare, ca fortareata de aparare impotriva turcilor.

Rolul lor strategic in stoparea expansiunii otomane era recunoscut de sultanul Mehmed al II-ea inca din 1462: “atata timp cat Chilia si Cetatea Alba sunt ale valahilor si Belgradul sarbesc e al ungurilor, noi nu vom putea invinge cu totul pe ghiauri” (Nicolae Iorga).

Cetatea Alba era considerata, alaturi de Cetatea Chilia (situata la gurile Dunarii),  “poarta crestinatatii” si “cheia a toata tara Moldovei, a Ungariei si tarii de pe Dunare” sau “plamanii Moldovei”.

Cetatea Alba a jucat un anumit rol si in consolidarea religiei ortodexe din tara Moldovei. La inceputul secolului al XV-lea domnul Alexandru cel Bun a adus din Cetatea Alba la Suceava moastele sfantului martir Ioan cel Nou (care se presupune ca devenisera martir la Caffa).

Orasul – port Cetatea Alba in componenta tarii Moldovei: La sfarsitul anilor 60 ai sec. XIV tataro-mongolii, pierzand batalia de la Sinie Vodi (1363) cu ducele lituanian Olgherd, sunt nevoiti sa paraseasca teritoriul dintre Dunare si Nistru. La 1386 Cetatea Alba este mentionata ca parte componenta a tarii Moldovei. Domnii moldoveni construiesc aici o puternica cetate si prin intermediul orasului-port includ tara Moldovei in circuitul comertului international.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cetatea alba cetatea chilia sinie vodi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0683 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012965 (s)