News Flash:

Cetatea Alba Carolina

11 Octombrie 2012
3317 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Alba

Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din Romania, ramane cartea de vizita a orasului Alba Iulia, a carei poveste incepe cu mai bine de 2000 de ani in urma.

Este o fortareata cu bastioane de tip Vauban, construita in forma de stea, cu 7 bastioane, la inceputul secolului al XVIII-lea in orasul Alba Iulia, pe Dealul Citadelei, cu rolul de fortificatie strategica de aparare a Imperiului Habsburgic impotriva atacurilor Imperiului Otoman. Cetatea Alba Iulia are 110 hectare, cu perimetru total al zidurilor de 12 km; dar in conditiile respectarii planurilor initiale aceasta ar fi avut peste 140 hectare ca suprafata totala.

Ideea construirii acestei fortarete a apartinut maresalului principe Eugeniu de Savoia, care a introdus in Imperiul Habsburgic sistemele de fortificatii elaborate de Vauban in Franta in timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea. Planul original a fost trimis la Viena si aprobat de printul Eugeniu de Savoia in anul 1714. Lucrarile pregatitoare au inceput prin ridicarea topografica din anul 1711, a orasului si cetatii medievale.

Constructia propriu-zisa a fost realizata intre anii 1715-1738, in timpul imparatului Carol al VI-lea, guvernatori ai Transilvaniei in perioada respectiva fiind Sigismund Kornis (1713-1731), Stefan Wesselényi (1731-1732), Francisc Anton Wallis (1732-1734) si Ioan Haller (1734-1755). Vechiul oras medieval a fost daramant intre anii 1713-1715 pentru a face loc construirii cetatii, terenul necesar fiind de 140 ha, astfel ca vechiul oras a fost mutat in partea de est a cetatii (actualul oras de jos). Din punct de vedere tehnic, proiectul ii apartine arhitectului Italian Giovano Morandoi Visconti.

Corpul principal al cetatii este de forma unui heptagon neregulat, cele sapte bastioane conferindu-i o imagine stelata tipica sistemelor de acest gen. Trinitatea este cel mai mare bastion si are un blazon incoronat cu campuri multiple si frunze de acant. Celelalte sunt Sfantul Stefan, Eugeniu de Savoia, Sfantul Mihail, Sfantul Carol, Sfantul Capistrano si Sfanta Elisabeta. Atat bastioanele (cu o  inaltime de 12 metri si o lungime variind intre 106 si 142 metri) cu fete lungi dispuse in unghiuri diferite (75° - 120°) si flancuri scurte si concave (42 - 48 metri), cat si curtinele de care le leaga (la distante de 116-135 metri) perpendicular, nu sunt egale deoarece au fost usor adaptate terenului. Bastioanele principale nu au cazemate interioare, defensiva implicand baterii de artilerie asezate pe platforme superioare. Intre bastioanele principale si curtinele din a doua linie, se afla santul interior cu latimea de 27 metri.

Linia a doua era formata din raveline (sau semilune) care apara curtinele, avand numele bastioanelor apropiate, exceptia fiind cea dispusa pe flancul sudic denumita Francisc de Paula. Dimensiuni lor sunt: fetele 60 -90 m si flancurile 45 m. Ultimele sunt prevazute cu santurilate de 9 m. Redute de pe care artileria protejata executa trageri indepartate sunt cosntruite pe ravelinele nordice si vestice.

Linia externa era alcatuita din contragarzile ce protejau fetele bastioanelor si ravelinelor, ele fiind dispuse in aceeasi unghiuri cu bastioanele si ravelinele pe care le aparau. Grosimea lor este de 22 m, iar lungimea fetelor 120 - 144 m.

Toate contragarzile si unele raveline vestice au fost prevazute cu baterii de artilerie in cazemate, precum si cu tunele inzestrate cu metereze pentru trageri sau, cu incaperi pentru adapostul trupei ori cu rol de depozite, grajduri, etc.

Pe latura estica dispre oras unde se afla o terasa abrupta, contragarda - denumita anvelopa, se prezinta sub forma unor valuri inalte de pamant sustinute la baza de un zid scund din caramida. Aici au fost amenajate in unghiurile iesinde terase pentru artilerie.

Zidurile au fost ridicate din caramida si piatra printr-o tehnica fara denivelari, pentru a provoca ricosarea ghiulelelor metalice.

Cetatea este deschisa publicului pentru vizitare zi de zi, iar pretul unui bilet pentru adulti este de 5 ron. In cadrul cetatii Alba Carolina, an de an se organizeaza si binecunoscuta manifestare culturala “Zilele Cetatii” cand se incearca recrearea atmosferei istorice a acestei fortificatii prin prezentare de arme medievale, dansuri, scenete medievale, mima stradala, jonglerii cu steaguri, concerte si multe altele.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alba iulia dealul citadelei heptagon neregulat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1119 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018305 (s)