News Flash:

Cetatea Dacica Capalna

16 Decembrie 2011
2375 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Dacica Capalna

Situata in comuna Sasciori, la 18 km de orasul Sebes, pe "Dealul Gargalau", ori "Dealul Cetatii", cum mai este numit, Cetatea Dacica Capalna are o buna pozitie strategica, fiind situata la 610m altitudine si dominand valea Sebesului. Platoul cetatii, alcatuit din trei terase, de dimensiuni reduse, este de forma ovala, masurand 56X42m. Cetatea Dacica Capalna constituie una dintre verigile lantului de fortificatii de pe cele doua versante ale Carpatilor, menit sa supravegheze principalele treceri peste munti pe drumurile de plai circulate in toate timpurile. Fortificatia, amplasata in hotarul satului Capalna, judetul Alba, pe un deal cu pante abrupte cu altitudinea maxima de 687 metri, a intrat relativ tarziu in literatura de specialitate, mai exact, la sfarsitul secolului trecut. Toponimul "Cetate" indica insa ca localnicii aveau de mult timp cunostinta de existenta ruinelor.

Partea superioara a mamelonului, amenajata in terase, este aparata de un turn-locuinta de la care porneste zidul de incinta. Turnul-locuinta se afla in fata seii, pe o platforma taiata in stanca, este patrat (cu latura de 9,5m si grosimea zidului de 1,73m) si are intrarea pe latura de S-E (larga de 1,26m). De la 1,7m in sus zidul de tip murus Dacicus continua inca aprox. 3m in caramida slab arsa urma acoperisul din sindrila. Zidul de incinta inegal ca grosime (de la 1,5m la 2,5m) se pastreaza acum pe cea mai mare parte din lungimea sa doar cu un singur parament (cel exterior). Paramentul interior era suplinit, in partea inferioara a zidului, de stanca si se ridica din blocuri de calcar abia de la oarecare inaltime, cu un perimetru al cetatii (zid si o latura a turnului-locuinta) ce masoara 280m.

Intrarea principala in cetate se facea prin turnul (6 x 9m la exterior) de pe latura de S. Pe latura de N-E se afla o intrare secundara marginita de doua ziduri. In interiorul cetatii se ridicau mai multe constructii: pe cea mai inalta terasa un turn de veghe din lemn, o constructie cu pereti din lemn si baza de piatra langa turnul locuinta, o scara cu baza de piatra, un canal si mai multe baraci de lemn. In zona cetatii de la Capalna au fost descoperite numeroase constructii civile: ziduri parapet, canale de drenaj, constructii de lemn si urmele unor sanctuare, cel putin doua, probabil patrulatere. S-a descoperit de asemenea ceramica in cantitati mari. Este evident scopul strict militar al cetatii, asemanata de cercetatori cu fortificatia de la Piatra Rosie, insa de mai mica anvergura.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

situata comuna sasciori orasul sebes platoul cetatii fortificatia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1638 viz    0 com
2265 viz    0 com
5356 viz    0 com
2854 viz    0 com
1108 viz    0 com
3495 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0914 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019479 (s)