News Flash:

Cetatea Fagarasului - Transilvania - VIDEO

17 Decembrie 2011
3083 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Fagarasului

Veche de peste 650 de ani, vestita cetate fagarasana este situata chiar in centrul orasului. Ridicata ca loc de aparare in sud-estul Transilvaniei, ea devine in veacurile urmatoare punct de rezistenta impotriva incursiunilor tataresti si turcesti. Complexul feudal de la Fagaras, a carui constructie a inceput la sfarsitul secolului al XIV-lea si se continua, prin adaugari succesive, pana la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de-o fortificatie din lemn, inconjurata cu un sant si val de pamant, atestata arheologic pentru secolul al XII-lea.

Aceasta fortificatie, dovada unei organizari politico-feudale autohtone voivodale, a fost distrusa la mijlocul secolului al XIII-lea, in urma unui puternic incendiu, dupa cum atesta vestigiile scoase la iveala prin sapaturile arheologice care au insotit lucrarile de restaurare. In secolul al XV-lea cetatea din piatra si caramida de la Fagaras, care era o cetate militara de aprare, avea o incinta patrulatera, cu patru turnuri bastioane la colturi si un turn de avanpost de tip baricada pe latura de est.

Dupa scindarea Regatului Feudal Maghiar in anul 1541, ca urmare a infrangerii de la Mohacs, Transilvania devine Principat autonom sub suzeranitate otomana. In acest cadru, domeniul si Cetatea Fagarasului intra in proprietatea ereditara a principilor Transilvaniei.

Mihai Viteazul, domn al Tarii Romanesti intre 1593-1601 si primul unificator al celor trei Tari Romanesti poarta ,conform unei vechi traditii voivodale, titlul de "herteg al Fagarasului", inca din anii 1597-1599 si isi manifesta pretentiile asupra acestui teritoriu pe baza unui "ius antiquum vaivodarum valachiae transalpinae" (vechi drept voievodal al Tarii Romanesti). In anul 1599, in urma campaniei din Transilvania, Mihai Viteazu intra in posesia efectiva a Fagarasului, iar la sfarsitul aceluiasi an cetatea si domeniul sunt daruite sotiei sale Doamna Stanca, devenind astfel loc de adapost pentru averile si familia domnului.

Mihai viteazul a acordat o atentie deosebita Fagarasului datorita pozitiei sale strategice: in Aprilie 1600 cetatea devine centrul de adunare al ostilor inaintea campaniei din Moldova, iar in toamna anului 1600, dupa infrangerea de la Miraslau, tot aici are loc regruparea fortelor. In secolul al XVII-lea, adaptarile de constructii si adaugirile la care este supusa Cetatea Fagarasului vor culmina cu transformarea sa intr-o fastuasa resedinta princiara, aceasta fiind perioada de apogeu a istoriei acestui maiestuos monument.

Cu unele mici intreruperi, Cetatea a fost de la inceputul secolului al XVII-lea si pana la finele sale resedinta a principilor Transilvaniei, sala Dietei, aflata la primul etaj, gazduind patru din adunarile tinute aici. Documentele vremii consemneaza ca la una dintre acestea a participat si o delegatie a domnului muntean Serban Cantacuzino.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

complexul feudal cetate militara cetatea fagarasului mihai viteazul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1746 viz    0 com
2053 viz    0 com
2375 viz    0 com
1638 viz    0 com
2265 viz    0 com
5356 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1127 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016536 (s)