News Flash:

Cetatea Noviodunum - Tulcea

25 Ianuarie 2012
2507 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Noviodunum se afla la aproximativ 2 km est de orasul Isaccea, pe malul drept al Dunarii, in Zona Muntii Macinului, in punctul “Pontonul vechi” sau “eski-Kale” (in limba turca “Cetatea Veche”). Pozitia sa strategica a facut ca, in diferite perioade istorice, aceasta sa joace un rol militar si comercial aparte.

Ridicata inca din primii ani ai epocii Principatului pe o veche asezare getica, cu nume de origine celtica, cetatea a fost in primul rand baza a flotei romane de la Dunarea de Jos (Classis Flavia Moesica), apoi sediu al unor importante unitati militare, dar si un punct final, de intersectie, al drumului militar si comercial ce taia centrul Dobrogei, venind de la Marcianopolis si limes-ul dunarean. Cetatea romana timpurie, ridicata la rangul de Municipium in vremea Severilor, din care se pastreaza o serie de edificii importante situate pe malul Dunarii: therme, locuinte, fragmente din zidul de incinta, era un centru urban cosmopolit, cu o populatie formata din militari, veterani si civili romani sau greco-orientali. Cetatea propriu-zisa era dublata la sud si la est de o asezare civila de proportii, inconjurata de un sistem defensiv format din trei valuri de pamant cu sant.

Distrusa de atacurile gotilor si herulilor in jurul anului 267, cetatea este refacuta in vremea imparatilor Aurelian si Probus la dimensiuni mai reduse decat cetatea timpurie. Cetatea tarzie (sec. IV-VII) ramane in toata perioada sediu al flotei dunarene – numita acum Classis Ripae Scythicae, iar din sec. IV sediu al Legio I Iovia Scythica.

Pentru mai bine de doua secole (inceputul sec. VII – al treilea sfert al sec. X) viata urbana decade. La sfarsitul sec. X si inceputul sec. XI cetatea isi reia functia defensiva, incinta fortificatiei fiind refacuta de bizantini pe vechile fundamente romano-bizantine. Ocupata de tatari, stapanita o vreme de domnul Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, cetatea este demantelata dupa cucerirea ei de catre turci in anul 1420. In sec. XVI, pe cetate, turcii au construit o tabara trapezoidala inconjurata cu val de pamant (tabie) ce adapostea o garnizoana.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cetatea noviodunum isaccea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0934 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012473 (s)