News Flash:

Cetatea Oradea

31 Octombrie 2011
2334 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Oradea

Cetatea Oradea din judetul Bihor face parte din suita de fortificatii monumentale ale Romaniei.

Cetatea dateaza din secolulul XI, intemeietorul sau fiind regele Ladislau I (1077-1095). Dupa moartea si canonizarea fondatorului sau, fortificatia Oradei a devenit loc de pelerinaj.

Cu toate acestea, in secolul XIII a suferit mari avarii din cauza atacurilor mongole si ale voievodului Roland.   

Cetatea Oradea - scurt istoric

Secolele XIV - XV au constituit o perioada mai infloritoare pentru cetatea Oradei. A fost reconstruita in forma heptagonala, avand doua turnuri ce protejau poarta. S-au ridicat statui in cinstea celor trei regi maghiari sanctificati, s-au construit un palat episcopal si o catedrala mare, in stil gotic, care a fost ridicata la rangul bisericilor San Marco din Venetia si Santa Maria Portiuncula din Assisi, devenind loc de pelerinaj catolic pe plan european.

Secolul XVI a fost mai zbuciumat din cauza revoltelor si invaziei otomane. A fost disputata de regele Ungariei, Ferdinand de Habsburg si regele de drept, Ioan Zapolya. Aici s-a semnat si primul tratat intenational - „Pacea de la Oradea" - ce avea in vedere separarea Transilvaniei de Ungaria (1538). Episcopia a fost desfiintata si exilata in Ungaria, iar catedrala si mormantul regelui Ladislau I distruse (1557 - 1565).

La inceputul secolului XVII s-a decis refacerea cetatii, de data aceasta de forma pentagonala, cu bastioane pe colturi si sant de aparare cu apa. Pana in secolul XVIII, cetatea Oradea a mai fost atacata de cateva ori si a tinut loc de pasalac pentru otomani timp de 32 de ani. Intre anii 1775-1777 s-au intreprins ultimele reparatii si reconstituiri, rezultatul observandu-se si astazi.

In secolul XX, a indeplinit numeroase roluri, precum baza militara a revolutionarilor, obiectiv militar auxiliar, scoala de jandarmi, lagar de tranzit. Degradarea sa a inceput o data cu transformarea in depozit en-gros, iar pentru reconsolidarea ei nu exista suficiente fonduri.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cetatea oradea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1494 viz    0 com
1895 viz    0 com
1510 viz    0 com
2131 viz    0 com
1971 viz    0 com
2917 viz    0 com
2602 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1326 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013124 (s)