News Flash:

Cetatea Oradea - Crisana

17 Octombrie 2011
3486 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Oradea

Cetatea Oradea este una dintre putinele cetati utilizate si in present, fiind un monument architectonic impresionant. Cetatea are in subsol multiple retele de comunicare cu exteriorul, de aceea pare imposibil de cucerit. In prezent, in incinta cetatii fiinteaza Facultatea de Arte Vizuale a Universitatii din Oradea.

Cetatea este formata din Bastionul Aurit,  Bastionul Bethlen (sud-vestic), Bastionul Ciunt, Bastionul Craisorul si Bastionul Rosu, avand forma unui pentagon.

Biserica romano-catolica din Cetate - constructie datorata perioadei de dominatie austriaca si planurilor arhitectului Lodovico Marini - pare-se peste mai vechi structuri, din care unele pastreaza conform opiniei unor istorici si arhitecti si elemenete constructive turcesti. Biserica a fost ridicata in efortul de refacere a cetatii dintre anii 1775-1777 si vine in continuarea Aripii date de Corpul C al Palatului Princiar. Constructia baroca de o simplitate deosebita, initial deservea doar garnizoana militara din cetate.

Brutaria a fost construita in 1692, imediat dupa ce austriecii au cucerit cetatea la ordinul generalului Corbelli. Brutaria cu sase cuptoare s-a realizat, cel mai probabil, dupa planurile inginerului militar, baronul Ernst von Borgsdorf, care a fost insarcinat de Curtea vieneza cu efectuarea planurilor de refacere a cetatii oradene.  Grajdurile, cladirea cunoscuta sub aceasta denominatie a fost construita in al doilea deceniu al secolului al XVII, fiind terminata in 1618 probabil odata cu Bastionul Bethlen. Ea este lipita de latura interioara sudica ce face legatura dintre bastion si curtina cu bastionul Craisorul si initial a indeplinit rol de cazemata pentru apararea laturii de sud a cetatii.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cetatea oradea bastionul bethlen constructia baroca brutaria
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

4000 viz    0 com
2999 viz    0 com
1222 viz    0 com
2776 viz    0 com
1465 viz    0 com
1101 viz    0 com
1010 viz    0 com
1126 viz    0 com
1056 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0876 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017782 (s)