News Flash:

Clisura Dunarii vrea sa devina brand turistic european

10 Aprilie 2012
3617 Vizualizari | 1 Comentarii
Eselnita, Dubova si Mraconia ar putea deveni destinatii turistice europene. Autoritatile si mediul de afaceri vor sa faca din Clisura Dunarii un brand al judetului Mehedinti si al Romaniei, prin promovarea turismului de croaziera.

Clisura Dunarii reprezinta una dintre cele mai spectaculoase parti ale traseului danubian, cuprinzand peisaje de o frumusete rara. Zona se intinde intre Moldova Noua si Gura Vaii, partile cele mai frumoase fiind Orsova si „Cazanele Dunarii“ de pe raza localitatilor Eselnita si Dubova.
Pe traseu pot fi admirate obiective turistice, cum ar fi Statuia lui Decebal, Tabula Traiana, Cazanele Mici, Cazanele Mari, Pestera Ponicova, Manastirea Mraconia etc. Peisajul este mirific. Pe de o parte, muntele stancos, cu parcurile si rezervatiile naturale, cu padurile seculare protejate, avand plante si pasari unice in lume, iar pe de alta, firul lenes al Dunarii.

In 2008, Clisura Dunarii a primit titlul de Destinatie europeana de excelenta. In concordanta cu Strategia Dunarii, autoritatile si mediul de afaceri au hotarat sa transforme Clisura intr-un brand turistic al judetului Mehedinti. Pe de o parte, zona este bogata in traditii si are o mostenire culturala foarte valoroasa. Pe de alta parte, este confirmata starea de marginalizare a acestei zone din cauza investitiilor reduse, a subcapitalizarii si a incapacitatii de a atrage investitii. Potentialul turistic al Dunarii a inceput sa fie valorificat din 2007, cand Romania a luat fata Bulgariei si Serbiei in ceea ce priveste croazierele turistice pe fluviu.

Potrivit datelor oficiale ale Balkan Travellers, peste 140.000 de pasageri calatoresc la bordul a peste 400 de nave de croaziera pe Dunare. Aceleasi statistici arata ca in Romania sunt in circuitul turistic zece porturi la Dunare, unde navele opresc, intr-un an, de peste 1.000 de ori. Majoritatea pasagerilor care calatoresc la bordul navelor de croaziera pe Dunare sunt straini, intrucat un astfel de produs este foarte slab promovat in Romania.

Strategie unitara de dezvoltare

In arealul judetului Mehedinti, croazierele cu plecare din Orsova revitalizate din 2007 sunt deservite de trei ambarcatiuni particulare, care au un program adaptat turistilor, putand acosta la pensiunile din zona Clisurii - doar trei dintre ele detin insa pontoane, mobile sau fixe. Totusi, s-au facut pasi importanti pentru o strategie comuna de dezvoltare. In iunie 2009, la Budapesta a fost creat Consiliul europeanb al oraselor si regiunilor dunarene, din care face parte si judetul Mehedinti. In 2010, la Drobeta Turnu Severin a fost creat un Birou al Dunarii, similar celui de la Ulm (Germania), pentru dezvoltarea si diversificarea relatiilor economice, comerciale, turistice, culturale si stiintifice cu orasele si regiunile dunarene. In 2011, a luat fiinta Clusterul pentru un turism durabil si inovativ (Turinn), promovat de Asociatia de Promovare a Turismului Mehedinti (APTMH).

Printre initiatori se numara pensiuni, agentii de turism, IPA CIFATT Craiova, Ministerul Turismului, Ministerul Educatiei, Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia, dar si reprezentantii IMM-urilor, autoritatilor locale si mediului universitar. Initiativa porneste de la ideea ca in Mehedinti este necesara crearea unui brand al Clisurii Dunarii. Printre altele, clusterul isi propune sa sprijine intreprinzatorii din turism  pentru dezvoltare si accesarea de fonduri comunitare, pentru promovarea turismului de croaziera, al cicloturismului si ecoturismului.

Totodata, aceasta initiativa isi propune modernizarea infrastructurii in general (cai rutiere, alimentare cu energie electrica, apa, canalizare) si pentru promovarea de forme si produse turistice noi: turism de weekend, cultural, balnear, etnofocloric, sportiv etc. Toata zona va avea o baza de date comuna, care va functiona ca un nod de retea in alegerea oricarei destinatii din zona Clisura Dunarii si promovarea acesteia in oglinda pentru spatiul transfrontalier invecinat. Centrul se va numi Centrul de Informare si Promovare turistica Clisura Dunarii (CIPTCD), iar regiunea transfrontaliera va fi promovata in Europa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

eselnita dubova mraconia clisura dunarii pestera ponicova
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Fatih: onun hayran listesi!  | #110
great rivers, countries agree to merge
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018374 (s)