News Flash:

Biserica Santamarie Orlea - Hateg

10 Ianuarie 2012
1798 Vizualizari | 0 Comentarii

Biserica reformata Sfanta Fecioara Maria din Santamarie Orlea, la inceput ortodoxa, ridicata in piatra de cnezii din familia Candestilor, pe la sfarsitul secolului al XIII-lea, in stil romanic, apartine de Comuna Santamarie Orlea, la o distanta de 10 kilometri de Bretea Romana.

Biserica Santamarie Orlea, construita intre anii 1270-1280, este alcatuita dintr-o nava dreptunghiulara tavanita, cu turn decrosat pe fatada vestica, tribuna de lemn pe stalpi de zid la vest, si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe nervuri.

Intrarea in biserica tip nava (interior 14,20 pe 8,50m), cu tavan din lemn, se face printr-un portal romanic cu vizibile influente de gotic timpuriu. In interiorul bisericii din Santamarie Orlea se conserva un vast ansamblu mural, de o valoare exceptionala, picturile datand din mai multe etape. Picturile murale si ale navei imbina stilul bizantin cu cel italian si reprezinta cel mai vechi ansamblu ortodox din Romania anii 1300-1330. Peretii naosului conserva, in partea de nord, est si sud, un amplu ansamblu mural considerat printre cele mai valoroase din Romania. In interior se afla un ansamblu de pictura murala comportand trei straturi realizate in trei etape succesive.

Primul strat, cuprinzand cruci de consecratie, apartinand chiar etapei construirii bisericii; al doilea, opera a unui pictor peregrin originar din sud-vestul peninsulei Balcanice, datat printr-o inscriptie fragmentara la 1311, caruia ii pot fi atribuite picturile din naos. Primele picturi sunt chiar anterioare anului 1311, ele constand in 10 cruci catolice de consacrare - probabil 12, la origine - peste care s-au suprapus frescele bizantine cu influente romano-gotice, pictate intr-un ton cromatic roscat. Remarcabile sunt scenele din viata Fecioarei Maria, Judecata de Apoi, sau minunatul Sfant Ierarh Nicolae, dar scena Inaltarii Sfintei Cruci este nemaiintalnita: Sfanta Elena si Patriarhul Macarie al Ierusalimului sustin Sfanta Cruce pe care o ridica un slujitor din fata unui mormant.

Al treilea strat reprezentat de picturile din altar, datorate, se pare unui pictor local si de cele de pe peretii de sub tribuna, datorate unui pictor peregrin de formatie occidentala, datand probabil din perioada anilor 1400. In partea dreapta a intrarii, pe peretele de vest a fost identificata o scena infatisand pe Sfanta Elisabeta a Ungariei, ingrijind leprosii, iar in partea dreapta o scena din viata aceleeasi sfinte, precum si o compozitie avand o inscriptie latina.

Biserica din Santamarie Orlea a fost construita in stil romanic tarziu, pentru a deservi o comunitate de colonisti catolici din apropierea Hategului, apoi, pentru cateva sute de ani - mai precis pana in 1555 - ea a apartinut crestinilor ortodocsi, care au si pictat-o in stil bizantin, pentru ca documentele sa precizeze, la 8 martie 1559, ca preotul reformat Martin slujea aici de patru ani.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

familia candestilor comuna santamarie orlea nava dreptunghiulara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1083 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013695 (s)