News Flash:

Localitatea si biserica fortificata de la Biertan

6 Ianuarie 2012
3466 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea Taraneasca Biertan
Localitatea Biertan este situata in mijlocul podisului Transilvaniei, in nordul judetului Sibiu, la egala distanta de orasele Medias si Sighisoara, fiind mentionata documentar pentru prima data in anul 1283. In centrul Biertanului paraul cu acelasi nume conflueaza cu paraul Richis.

Printre atractiile zonei se numara: Biserica fortificata din Biertan

Ansamblul arhitectonic impresioneaza prin incadrarea armonica in localitate, prin valoarea sa estetica si informativ istorica si mai ales prin substanta originara pastrata de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa in Lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Complexul a fost construit in secolele XV-XVI in stilul goticului tarziu, cu elemente specifice Renasterii. Timp de aproape 300 de ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice (1572-1867). In interiorul bisericii altarul in stil gotic tarziu, in forma de triptic a fost realizat in mai multe etape intre 1515-1524.
Stranele sunt realizate intre 1514-1523 de sighisoreanul Reychmut si se numara printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania. Unica in felul sau este usa sacristiei construita la 1515, remarcabila prin sistemul de blocare.

Altarul este construit in stil gotic, sculptat in lemn, de catre Johannes Reichmuth din Sighisoara si cuprinde 24 de icoane pictate reprezentand scene biblice.

Aceste icoane au fost executate in perioada 1483-1515. Partea principala este formata de un crucifix ce reprezinta pe Maria, Iisus si Maria Magdalena, care imbratiseaza crucea. Pe alte 2 elemente, care flancheaza pictura principala, sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si ale imparatului Augustin.

Realizatorul amvonului se pare ca este un taietor de piatra Ulrich, originar din Brasov, care a sosit in 1523 in Biertan. Pictura pe lemn a amvonului dateaza din 1754.

Amvonul impresioneaza prin reprezentarile de scene biblice si prin decoratia cu motive arhitecturale si vegetale deosebit de ingrijit lucrate in stilul de tranzitie de la gotic la cel renascentist.

Orga

1523 Organistul Bartholomaeus este mentionat.
1731 Este construita o noua orga, care este vanduta in 1794.
1795 Fermierul Samuel Maetz din Biertan construieste o noua orga cu 22 registrii.
1869 Compania Hessian (Vienna) construieste o noua orga cu 1290 tuburi, 2 manuale, pedale si 25 registrii.

Sacristia prezinta un sistem de blocare a usii care punea concomitent in miscare 15 zavoare. Camera sacristiei adapostea tezaurul bisericii si al localitatii in vreme de asediu. In aceasta camera inca mai exista piese ale mestesugarilor transilvaneni, tablouri, cani si potire in stilul Renasterii.

Turnul cu ceas. Acest turn se afla la nord-est de biserica, iar in afara de functia de ceas, reprezenta si un turn al portii pentru primul zid de incinta. Turnul prezinta o pasarela de lemn si ferestre de tragere, iar deasupra acoperisul piramidal formeaza ceasul propriu-zis.

Turnul Catolic

Acest turn se afla la sud de biserica. Tematica iconografica a zidurilor este dominata de Judecata De Apoi.

Turnul Primariei. Turnul se afla situat in vestul bisericii. El reprezenta si turn-poarta la drumul de carute care intra in biserica facand legatura intre zidul interior si zidul mijlociu de incinta al bisericii. Ramasite ale unor decoratiuni din secolul XVI se mai vad pe grinda.

Turnurile Portii. In sudul bisericii drumul trece pe sub doua turnuri-poarta: unul corespunzator zidului al treilea de incinta si altul corespunzator zidului al doilea de incinta. Turnul interior mai era numit si Turnul Slaninii, deoarece in vreme de asediu constituia un important depozit pentru alimente.

Zidurile. Ansamblul bisericii fortificate de la Biertan este format din 3 ziduri concentrice, cele interioare fiind inelare. Aceste ziduri erau legate intre ele de turnuri-poarta. Astfel intre zidul 2 si 3 legatura se face prin Turnul-poarta Primarie. Intre acest turn si primul turn al portii (aflat pe zidul 2 de incinta) se afla un drum care putea fi oricand blocat cu ajutorul unor porti verticale.

In afara de drumul care face legatura intre exteriorul si interiorul bisericii mai exista accesul dinspre nord printr-o scara acoperita care face legatura intre fosta cazarma si turnul cu clopot.

Donariumul de la Biertan

A fost descoperit in 1775 la radacina unui copac din padurea Chimdru, situata la 5 Km spre sud de Biertan. A ajuns in colectia de antichitati a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi in muzeul Brukenthal. Este format dintr-o tabula ansata din bronz (32,5 cm x 12,6 cm) purtand inscriptia EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI (Eu Zenovius am pus aceasta ofranda) si un disc, de asemenea din bronz cu diametrul de 23,7 cm, avand in interior monograma lui Hristos (H+P). Cercetatorii l-au datat in secolul al IV-lea (d.Hr.), el reprezentand un argument al existentei in acest spatiu, dupa retragerea aureliana (271 d. Hr.), a unei populatii crestine vorbitoare a limbii latine.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

localitatea biertan podisului transilvaniei johannes reichmuth orga
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0933 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014523 (s)