News Flash:

Pestera Mare – Humpleu din Valea Firei

11 Martie 2013
3225 Vizualizari | 0 Comentarii
Pestera Mare Humpleu din Valea Firei

Pestera Mare denumita si Pestera Humpleu din Valea Firei, face parte din Sistemul Humpleu, impreuna cu Avenul din Poienita si Pestera cu Apa din Valea Firei. Sistemul carstic, situat in Baziul Superior al Somesului Cald, intre Valea Firei si Valea Ponorului, este declarat monument al naturii. Accesul in zona se face pe ruta Huedin – Margau – Rachitele – Doda Pilii.

Este a doua pestera din Romania, din punct de vedere al lungimii, dupa Pestera Vantului, cu o dezvoltare pe 40 de km. A fost descoperita in anul 1984 si cuprinde aproape toate elementele carstice. Pestera este arborescenta, cu portiuni labirintice – in special in zona intrarii, dispusa pe doua nivele principale si unul secundar. Nivelul superior, fosil, este format din sali mari, bogat concretionate, nivelul inferior, activ, situat la 30 – 50 metri sub nivelul fosil, cu un rau subteran cu debit mediu si nivelul fosil de dimensiuni reduce, care apare intre cele doua nivele principale.

Nivelul fosilul alcatuit din: Sala de Intrare sau Sala Ondine, Sala de Dans, Sala Buzunar, Sala Suspendata, Sala Club, Sala Dan Coman, Sala Minunilor, Sala Gabor Hallasi, Salile Charonte, Salile Grenoble, Salile “A”, Sala Bivuacului, Sala Inalta, Sala Gigantilor, Sala Pagodelor, Sala “89”, Sala Helictitelor, Sala cu Ferestre, Sala Finala, Sala Amfiteatru si Sala Bingo, fiind separate de sectoare de galerii partial sau total colmatate de scurgeri calcitice sau de prabusiri. Dintre aceste incaperi, 4 sunt cele mai mari din Romania: Sala Gigantilor (a doua ca marime din Europa, 750/111/35 metri), Sala Gabor Hallasi (490/103/35 metri), Sala de Dans (304/77/55 metri) si Sala Dan Coman (242/73/23 metri).

Nivelul activ are in componenta: Galeria Activului, Galeria Afluentului, Galeria Marmitelor, Raul subteran din Pestera cu Apa din Valea Firei, toate acestea avand o abundenta de forme speologice (marmite turbionare, lingurite, gururi, stalactite, stalacmite si coloane).

Nivelul secundar, apare sporadic intre cele doua nivele principale, fiind format din galerii fosile de lungimi reduse.

Pestera a fost recartata in 2009, de speologii clujeni, in cadrul unei tabere de o luna. Celor aproximativ 30 de km cartati deja, li s-au adaugat inca 40 de km in curs de cartare. Aflat in custodia Cluburilor de Speologie “Omega” si “Politehnica” din Cluj Napoca, pestera este inchisa publicului larg, putand fi vizitata numai cu aprobarea ISER Cluj Napoca, in echipe bine antrenate si cu echipament corespunzator.

Avenul din Poienita prezinta o succesiune de puturi largi, separate de mici tarasuri si meandre, un sector de mici saritori, un rau subteran mic si galerii stramte.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pestera mare pestera humpleu valea firei sistemul humpleu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019325 (s)