News Flash:

Cozonacii moldovenesti, la mare cautare in Bucuresti. Cantaresc 3 kilograme

4 Aprilie 2018
269 Vizualizari | 0 Comentarii

Urmeaza cateva zile de dezmat culinar, iar asta se vede deja in cofetariile din toata tara. Daca ati simtit un miros de vanilie, coaja de lamaie si nuca, aflati ca bucatarii au inceput sa framante cozonacii si sa pregateasca pasca.

Au foarte multe comenzi de onorat, pentru ca doamnele nu mai au timp sau rabdare sa stea in bucatarie. Pana la Paste vor fi gata 7 milioane de cozonaci si un milion doua sute de mii de bucati de pasca.

In marile orase, inclusiv in Capitala, sunt foarte cautati in ultimii ani cozonacii moldovenesti. Mari si pufosi, plini cu crema aromata de cacao, nuci, stafide sau rahat - cozonacii facuti dupa retete de casa din Bucovina se vand bine in toate sezoanele, dar mai ales de sarbatori, la targurile traditionale si chiar in locuri amenajate permanent intr-un mall din Bucuresti, astfel de cozonaci au fost adusi tocmai din Suceava.

Sunt facuti pe vatra si costa 39 de lei kilogramul. E drept ca un cozonac urias ajunge pana la 3 kilograme, dar puteti cumpara si bucati mai mici.

Vanzatoare: Acest cozonac are umplutura cu nuca, stafide, cacao si rahat. Toate ingredientele sunt naturale, nu contin coloranti. Avem varianta cu mac si varianta mixta, ii spun eu, jumatate mac, jumatate nuca.

Un alt cozonac foarte comandat in cofetarii este cel insiropat, cu multa nuca si cacao si mai putin aluat. In acest loc, vedeta este “zburatorul”.

Teodora Nitu, director de marketing: Zburatorul nostru care e un cozonac special e facut din aluat de cozonac, foarte bine intins, pe care se pune umplutura de nuca si cacao, se ruleaza bine si apoi in aer se amesteca atat de bine incat se formeaza toata umplutura de distribuie uniform. Dupa ce se coace se scunfunda intr-un sirop de miere de salcam.

Un cozonac costa intre 49 si 56 de lei si se poate comanda si online.

Potrivit traditiei, de pe masa de Paste nu trebuie sa lipseasca nici pasca. Varianta reinterpretata arata mai degraba ca un cheescake:

Iulia Uretru, carti dulciuri si flori: “Am reinterpretat-o putin si am ales sa folosim alte ingrediente. Avem o pasca fara aluat in care avem clasicele stafide sua putem pune merisoare, lavanda si portocala. Este o pasca mult mai usora, fara aluat, cu o consistenta cremoasa si este foarte consistenta. Se pune la cuptor se lasa 45 de minute la 170 de grade si rezulta aceasta pasca.”

Pasca fara aluat costa 100 de lei. Varianta clasica se da cu 55 de lei pentru un kilogram. In acest lant de cofetarii s-au ras o tona de lamai si s-au spart 36 de mii de oua, numai pentru pasca.

Cand facem cozonacul pastram putin aluat si pentru pasca. De Pasti e obligatoriu. Branza de vaci proaspata, zahar, razatura de lamaie, oua, vanilie.

Patronatul din industria moraritului a anuntat ca de sarbatori se vor vinde 7 milioane de cozonaci si un milion 200 de mii de bucati de pasca. In realitate vor fi copti mai multi, daca ii luam in calcul si pe cei facuti in casa.

Atentie insa la cei foarte ieftini cu termen de garantie foarte mare - pot contine “ingrediente’ chimice nu tocmai sanatoase.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dezmat culinar cofetariile framante cozonacii pasca comenzi onorat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018006 (s)