News Flash:

Cum sa deosebim ciupercile comestibile de cele otravitoare. Greseala poate fi fatala

22 Mai 2019
167 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7287 RON (+0.0027)
USD: 4.1834 RON (-0.0359)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Este sezonul ciupercilor de padure si, odata cu el, au aparut si cazurile de toxiinfectii grave, provocate de cele otravitoare.

Medicii ne recomanda sa cumparam ciuperci doar din magazine, nu de de la vanzatorii de pe marginea drumului, chiar daca toti spun ca stiu sa le deosebeasca pe cele comestibile de cele periculoase.

Sunt putini cei care pot deosebi ciupercile comestibile de perechile lor otravitoare, spun specialistii.

Daniel Sinca, pasionat de ciuperci: “Greseala cea mai mare pe care o putem face este sa culegem o ciuperca pe care nu am identificat-o suta la suta. Daca avem 0,001% dubii ca nu este specia pe care o cunoastem, o lasam in pace, nu ne asumam riscul de a ne pierde, pana la urma, si viata.”

Ecaterina Fodor, profesor Facultatea de Protectie a Mediului Oradea: “Se produc confuzii cu ciuperci extrem de periculoase si de toxice, si asta in contextul faptului ca culesul se face superficial, fara sa se studieze toate elementele de recunoastere.”

Ciupercile sunt greu de identificat si din cauza denumirilor populare, ce difera de la o zona la alta, arata stirileprotv.ro.

Ecaterina Fodor, profesor Facultatea de Protectie a Mediului Oradea: “Printre cele mai confundate sunt aceasta: buretele viperei, amanita phaloides, care este letala, se confunda frecvent cu oienele verzi, care este o specie comestibila si foarte apreciata, de altfel. Alta specie frecvent confundata este amanita rubescens, piciorul caprioarei, care e comestibila, cu amanita panterina, sau buretele pesterit, foarte toxica. Craitele se confunda usor cu amanita muscaria, sau muscarita, care este toxica”.

Numai in Bihor, anul trecut au ajuns la spital 77 de pacienti intoxicati cu ciuperci. Doi dintre ei au murit.

O femeie a ajuns a doua oara la spital dupa ce a mancat ciuperci culese din padure.

Pacient: “Ultima oara am primit ciuperci, nu am fost atenta in momentul cand le-am curatat si intr-o ora am avut anumite simptome. Le-am recunoscut datorita faptului ca sunt la a doua experienta si am sunat la 112. Urmarile au fost destul de grave.”

In ciuda avertismentelor repetate, in fiecare an la spital ajung oameni intoxicati cu ciuperci salbatice.

Simina Roz purtator de cuvant Spitalul Judetean Arad: ″Si in acest an, dupa aparitia ciupercilor, la urgente au inceput sa vina persoane cu intoxicatii, dintre care si un copil de un an jumate. Atentie de unde consumati ciuperc, cel mai bine este sa le cumparam din magazine si centre autorizate pentru ca nu stim ce gasim pe camp.”

Simptomele otravirii cu ciuperci sunt greata, durerile abdominale si varsaturile. Starea pacientului se poate degrada rapid, asa ca medicii recomanda ca bolnavii sa mearga urgent la spital. Orice ora de intarziere poate fi fatala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sezonul ciupercilor toxiinfectii grave otravitoare medicii magazine
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016523 (s)