News Flash:

Curiozitati din Africa

6 Martie 2012
8086 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6975 RON (0.0000)
USD: 4.1192 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
* Denumirea Africa este dată de romani provinciei nou create odată cu cucerirea Cartaginei (secolul II î.Hr.) şi provine de la numele tribului berber ,,Afridi", care locuia în această regiune în secolul I Î.Hr. Denumirea s-a extins apoi pentru tot continentul. Etimologic „afri" = peşteră, în limba berberă, ,,afrigo" = fără ger, în limba latină, ,,afak" = uscat, în limba arabă.

* Suprafaţa Africii este aproximativ egală cu cea a satelitului natural al Terrei, Luna: 29.287.000km2.

* Cel mai septentrional loc al Africii este Capul Ras-el-Abiad, 37021' latit. N; cel mai austral - Capul Acelor 34°51' latit. S.

* Suez este cel mai lung canal maritim din lume (161 km); pe acest canal se înregistrează cel mai mare trafic dintre toate canalele maritime (peste 300 mil.t).

* În extremitatea vestică a masivului Rif, la 1 700 m altitudine se află Kef Toghobeit, cea mai adâncă peşteră din Africa (-700 m).


* Ecuatorul împarte Africa în două părţi, cea nordică fiind mai extinsă decât secţiunea sudică . Ecuatorul trece prin sudul Insulei Sao Tome, pe la sud de Vârful Ruwenzori (5 119 m) şi la nord de Varful Kenya (5 199 m), taie partea septentrională a imensului Lac Victoria şi la sud de capitalele Libreville (Gabon) şi Kampala (Uganda). Trece chiar prin oraşele Kasese (Uganda) şi Giamama (Somalia). Traversează în total şapte ţări.

 

* Kilimandjaro este cel mai înalt munte din Africa (vf. Kibo 5 895 m) şi se află situat la graniţa ce desparte Tanzania de Kenya; este muntele care reproduce toate zonele climato-vegetale ale Globului. Deşi se află situat lângă Ecuator, vârful său este acoperit de gheţari (de tip stea). Localnicii 1-au denumit ,,Casa omătului".

* În NE continentului Africa, se află Marea Roşie, considerată ca fiind cea mai caldă mare de pe Glob, cu o temperatură medie anuală de aproape 32°C. Aici s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură a apei, 56°C, în februarie 1956. Marea Roşie are cea mai mare salinitate (concentraţie 40%0) dintre mările deschise, fiind singura mare în care nu se vărsă nici un râu permanent. Comunică cu Golful Aden din Oceanul Indian prin Strâmtoarea Bab-El-Vlaodeb, numită şi ,,Poarta Lacrimilor", datorită faptului că aici s-au scufundat multe corăbii. În privinţa numelui acestei mări sunt două ipoteze: istoricii antici spun că numele i-ar veni de la strămoşii fenicienilor, care ar fi populat pe vremuri coastele ei fierbinţi şi care erau numiţi ,,oamenii roşii; oamenii de ştiinţă susţin că numele mării se datoreşte algelor microscopice ,,trichodesmium erythreum", de culoare roşie, care acoperă fundul stâncos al mării şi care în lumina soarelui orbitor, dă apei o culoare roşie.

* Munţii Atlas reprezintă un lanţ muntos lung de 2 000 km, cunoscut de berberi (locuitori de baştină) sub numele de Adrar, cuvânt care înseamnă ,,munte". Grecii antici 1-au numit Atlas după nu­mele regelui mitologic al Mauritaniei, care fusese pedepsit de Zeus să poarte pe umeri bolta cerească.

* Depresiunea Afar se află situată în nord-estul Africii, pe teritoriul statelor Eritreea, Etiopia şi Dijbouti. Este singurul loc de pe Glob unde poate fi studiată la zi deplasarea plăcilor tectonice. Depresi­unea a fost un golf al Marii Roşii foarte puţin adânc, apa s-a evaporat şi a rezultat o pătură de sare până la 5 000 m.

* În Marele Graben - Nyiragongo există un vulcan activ în craterul căruia se află un lac de lavă fierbinte, ce datează din 1928; este un mister încă procesul de transfer de energie care permite lavei să rămână topită timp de zeci de ani, în timp ce suprafaţa unei curgeri se încheagă foarte repede şi se transformă în carapace de rocă, chiar atunci când a fost emisă la mai bine de 1100°C.

* Gheţarul Drygalski este cel mai lung din Africa; el se află la o altitudine de peste 5 800m, în masivul Kilimanjaro şi are lungimea de 2,5 km.

* Peştera Anon Ifflis, de pe teritoriul statului Algeria este cea mai adâncă, având o adâncime de 1 170 m. Tot pe teritoriul Algeriei se află şi cea mai lungă peşteră de pe continent, peştera Tafna, cu o lungime de 18,4 km.

* Sahara este cel mai mare deşert de pe Glob (8 800 000 km2); ocupă o treime din suprafaţa Africii şi se întinde pe teritoriul a zece ţări (Egipt, Tunisia, Libia, Algeria, Maroc, Mauritania, Ni­ger, Mali, Ciad, Sudan), pe o lungime de 5 100 km de la vest la est. Numele deşertului provine din limba arabă (cuvântul Sahra = deşert). Dunele de nisip ating 200-250 m şi chiar 500 m înălţime. Sahara reprezintă cea mai întinsă aglomerare de dune de pe glob.

* Cel mai activ vulcan african se afla în Camerun. El se numeşte Muntele Camerun şi are o altitudtne de 4 095 m, iar ultima sa erupţie a avut loc la data de 7 iunie 2000.

* Cele mai frecvente forme de relief din Sahara sunt hamadele, pe care berberii le-au numit tasili; acestea ocupă jumătate din suprafaţa deşertului.

* În Deşertul Sahara sunt prezente forme ciudate de ciuperci, ace,sfincşi, asemenea ,,Babelor" din Bucegi. Acestea sunt martori de eroziune cunoscute sub denumirea de gara.

* Continentul cu cea mai caldă climă de pe Glob, dat fiind faptul că trei pătrimi din suprafaţa sa se află în zona intertropicală.

* În Africa există cele mai mari diferenţe de temperatură de pe Glob; ziua +60°C astfel încât oul se poate coace pe sol, iar noaptea temperatura scade chiar sub 0°C apa izvoarelor îngheţând.

* În localitatea Al'Aziziyah, din nord-vestul Libiei, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură de pe Glob: 58°C la umbră (la 13 septembrie 1922); canicula a fost provocată de vântul fierbinte numit „ghibli".

* Simunul este un vânt fierbinte care bate odată la 20-25 de ani. Atunci când se formează, toamna, determină creşterii bruşte si necontrolate ale temperaturii aerului, care pot atinge chiar şi +50°C, uscând brusc frunzele palmierilor. Simunul este cunoscut şi în Italia de Sud, însă sub o altă denumire şi anume aceea de sirocco.

 

* Nilul este cel mai lung fluviu din lume (6 671 km lungime de la Kasumo, din Munţii Virunga, Africa Ecuatorială şi până la vărsare în Marea Mediterană); este fluviul cu cel mai mic număr de afluenţi (între marile fluvii)-de la intrarea în Deşertul Sahara şi până la vărsare, pe o lungime de 2 700 km, Nilul nu mai primeşte nici un afluent. Pe Nil s-au realizat primele măsurători organizate ale nivelului apelor cu ajutorul ,,nilometrelor" (un fel de puţuri gradate care comunicau cu fluviul). De-a lungul Nilului, în trecut se aflau numeroase plantaţii de papirus.

* Nil II Criptp-Râu (râu ascuns): curge sub fluviul Nil şi este cel mai lung râu subteran, având un debit de şase ori mai mare decât debitul fluviului de la suprafaţă. A fost descoperit în anul 1958 cu radioizotopilor.

* Fluviul Congo (Zair) este al doilea fluviu al Africii ca lungime - 4370 km), având o suprafaţă a bazinului hidrografic de aproximativ patru milioane de km2, ceea ce îl situează pe locul al doilea : după Amazon. Acesta este denumit ,,Fluviul Săgeată", dat fiind faptul că descrie un mare arc de cerc, lung de peste 1 000 km, având „drept coardă" linia Ecuatorului. Bazinul fluviului Congo are o forma dreptunghiulară, fiind singurul bazin hidrografic din lume repartizat aproximativ egal de o parte şi de cealaltă a Ecuatorului. Estuarul fluviului Congo a fost descoperit în anul 1484 de către Diego Cao.

* Victoria este o cascadă în Africa, formată pe fluviul Zambezi, la graniţa dintre Zambia şi Zimbabwe, având o înălţime de 122 m. Căderea apei se face cu o viteză de 480 tone/minut, antrenând un mare volum de aer care încărcat cu vapori de apă, se ridică până la 350 m de la sol sub forma unor coloane de apă ( o parte din vapori la 90 m se condensează într-o ploaie măruntă şi continuă). Localnicii o numesc „Fumul care tună" datorită zgomotului produs de căderea apei ce se aude pe o distanţă de 30 km. Numele de Victoria a fost dat de cel care a descoperit-o în 1855 David Livingstone.

* Lacul Victoria este cel mai mare lac african (al treilea pe glob), situat în nordul Tanzaniei, la graniţa cu Kenya şi Uganda. Nume­le lacului a fost dat de exploratorul englez Speke, în 1858, în cinstea reginei Victoria, a Angliei.

* În nordul Africii lacurile care au apă sărată şi adâncimi mici, în perioadele secetoase seacă, pe fundul lor formându-se cruste de sare. Acestea se numesc chott-uri (Chott al Hodna, Chott Djerideh).

* Cea mai sărată întindere de apă de pe glob este lacul Assal din statul Djibouti, apa acestuia fiind de zece ori mai sărată decât a oceanelor şi chiar decât a Marii Moarte.

* Rafia, un palmier care creşte în Africa şj în America, are frunze care pot atinge 20 m.

* În Africa de Nord creşte un copac care conţine foarte mult fosfor,ceea ce-1 face să lumineze; noaptea se poate chiar citi sub el.

* Doar in Africa se găseşte o specie de palmier numita ,,arborele călătorului", cu frunze lungi de 3- 4 m şi late de 1 m. Tecile frunzelor sunt concave, strânse unele într-altele formând un re-
zervor în care se acumulează apa din ploaie.

* Baobabul-Adansonia digitala (familia Bombacaceae) este arborele renumit al Africii, prin marea grosime a trunchiului cu circumferinţa de 30 m, dar şi recordul de vârstă care la unele exemplare poate ajunge în jur de 5 000 de ani.

* Cel mai greu mamifer terestru este elefantul african; masculul obişnuit măsoară 4,2 m de la cap pană la coadă şi cântăreşte 12 t.

* Cămila şi asinul sunt ,,campionii" deşertului. Ei pot rezista sub razele necruţătoare ale Soarelui fără apă şi hrana chiar şase zile, în care timp pierd mult din greutate. Îşi refac forţele în numai câteva minute după ce au absorbit lichidul necesar rehidratării. Asinul, de pildă, are nevoie de 27 de litri de apă, pe care o ingurgitează în numai cinci minute, ceea ce dovedeşte că acest animal
este perfect adaptat pentru viaţa de pustiu. O cămilă lipsită de apă timp de şase zile şi suportând o temperatură de 400C poate înghiţi aproximativ 200 de litri de apă.

* Crocodilii ,,consumă" pe lângă hrana şi pietre care rămân în organismul lor pentru totdeauna. Spre sfârşitul vieţii pietrele ajung să reprezinte până la 1 % din greutatea corpului lor.

* Cel mai mare crocodil de apă dulce din Africa trăieşte, se pare, în Burundi. Locuitorii zonei susţin că ,,Gustavo", după denumirea primită de la cercetătorul francez Patrice Faye, poate mânca pană la 20 de oameni când porneşte în căutare de femele. Se spune despre el ca are 6 m lungime şi cântăreşte o tonă.

* Cea mai zgomotoasă insectă cunoscută este greierul african ale cărui sunete depăşesc 100 de decibeli.

* Cel mai veninos peşte se află în Marea Roşie, se numeşte peştele baton . Acesta are o toxină mortală care se află în ouă, sânge, ficat şi piele.

* Cei mai mari şerpi africani sunt pitonii care au între 7-7,5 m lungime.

* Pe teritoriul Tanzaniei se găseşte cea mai extinsă rezervaţie naturală: rezervaţia Selous care se desfăşoară pe o suprafaţă de 5,46 milioane de ha.

* Continentul cu cele mai mari bogăţii minerale (aur, diamante).

* Pe lângă cele mai mari zăcăminte de minerale, Africa are un potenţial hidroenergetic extrem de mare, care reprezintă 40% din potenţialul global.

* Fluviul Congo deţine imense resurse hidroenergetice care reprezintă 6% din potenţialul hidroenergetic mondial. Acest potenţial este valorificat în hidrocentralele de la Inga (Inga I, II, III).

* Coasta occidentală este împărţită între 22 de state, în timp ce cea orientală, la fel de lungă, între doar 9 state.

* Republica Africa de Sud este singurul stat cu 11 limbi oficiale.

* Etiopia ,,Ţara Nilului Albastru" este singurul stat din lume care şi-a păstrat limba şi scrierea proprie de acum 2 500 de ani.

* În 1994, în Rwanda s-a produs cel mai mare genocid după al doilea război mondial: au fost omorâţi 800 000 de oameni în conflictul dintre etniile hutu şi tsutsi.

* Două state alăturate au drapeluri în oglindă: roşu, galben, verde -Guineea şj verde, galben, roşu - Mali; drapelul statului Ruanda diferă de cel al Guineei doar printr-un ,,R" în mijlocul benzii galbene, iar cel al Senegalului diferă de drapelul statului Mali doar printr-o stea verde în mijlocul aceleiaşi benzi centrale.

* Drapelul cel mai simplu din lume este cel al Libiei: verde, fără alt semn.

* Ciadul are acelaşi drapel cu al României.

* În Africa se află cel mai lung teleferic din lume (67 km), care uneşte localităţile Moanda (Gabon) şi M'binda (Congo).

* Botswana este statul cu cea mai mică speranţă de viaţă la naştere: 46 de ani, femei şi 43 de ani, bărbaţi (2004).

* Uganda este statul cu cel mai mare spor natural: 29,7%0, în 2004. Rwanda deşi este considerată una dintre cele mai mici ţări africane (26 338 km2), are densitatea cea mai mare de pe continent (310 loc/km2).

* În sudul Africii se află statul Zimbabwe; un stat fără ieşire la ocean în care predomină clădirile şi fortificaţiile vechi datorita cărora îşi atribuie denumirea ce simbolizează în limba shona ,,casă de piatră".

* Sudanul cu cei 2 505 813 km2 este considerat ca fiind cea mai întinsă ţară din Africa; la polul opus se află statul insular Seychelles cu o suprafaţă de doar 455 km2.

* Nigeria este ţara care are cea mai numeroasă populaţie din Africa (124 milioane locuitori) şi este ţara cu cele mai multe grupuri etnice(250).

* Africa este continentul cu cea mai mare natalitate de pe Glob (între 30-50%o).

* Cel mai mare procent de negri se află în oraşul Ibadan din Nige­ria.

* Tuaregii - ,,prinţii deşetului" - apar ca nişte năluci din deşert, mătură totul în cale, ucid, alină, răpesc, aduc răsplata, fac dreptate, după care dispar în pustietate. Ei sunt oameni liberi, duc o via­ţă învăluită în aură şi mister în zona centrală a Saharei, în Munţii Ahaggar, sudul Marocului, nordul Nigeriei, Ciad, Mali, Libia; nu se consideră locuitorii nici unei ţări; singura lor ţară este ,,deşertul saharian".

* Boşimanii sunt cea mai veche populaţie de pe continent (50 000 -60 000 de ani). Coloniştii olandezi au dat băştinaşilor care trăiau în ginţi patriarhale, în Africa de Sud-Vest, numele de ,,hotentoţi", ceea ce înseamnă bâlbâiţi, iar negrilor din triburile primitive care nu cunoşteau agricultura ,,boşimani" adică ,.oamenii tufuşurilor".

* Pigmeii sunt cei mai scunzi oameni, care cândva erau răspândiţi în toată Africa; tribul Walesse al pigmeilor ce stăpânesc pădurile ecuatoriale Ituri reprezintă un mare interes sub aspect antropologic şi etnografic - se maturizează la 7,8 ani şi îmbătrânesc la 40 de ani. Numărul lor este estimat la 150 000 - 200 000.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

africa capul ras-el-abiad suez ecuatorul libreville kampala kasese zeus
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1118 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013229 (s)