News Flash:

Curiozitati din Australia

12 Martie 2012
7473 Vizualizari | 0 Comentarii
Melbourne Australia
* Este situat in intregime in emisfera sudica (sau australa) de unde si denumirea. Numele continentului Australia a fost propus pentru prima data in 1815 de navigatorul englez Mathew Filnders, inlocuind vechiul nume de Noua Olanda, dat in secole XVII-XVIII de olandezi.

* Este cel mai mic continent al Pamantului (7 692 030 km2).


* Este continentul cu cea mai mica altitudine medie, de circa 210 m, 95% din teritoriu fiind sub 600 m altitudine.


* Este cel mai arid dintre continente.


* Detine cea mai mare pondere de pe Glob a zonei endoreice din suprafata continentului: doua treimi din continent nu prezinta o scurgere directa spre mare si nici permanenta;


* La sudul orasului Esperance, oras aflat in sud-vestul Australiei, se afla cel mai adanc canion submarin (1 800 m); latimea sa este de 32 km.


* Lacul Eyre, care se afla la marginea Desertului Simpson, are cele mai mari variatii ale suprafetei, reducandu-si suprafata cu circa 75% in decurs de un an. De exemplu, in septembrie 1950 avea o suprafata de 15 000 km, adica se afla in limitele sale normale. La


20 noiembrie 1951, in urma scaderii apelor, se intindea doar pe jumatate din suprafata sa. Altitudinea lacului este inferioara nivelului marii, fundul lacului fiind la -11 m.


* Aici exista bogate resurse subterane de ape (se cunosc 15 bazine subterane arteziene intre care si cel mai mare din lume, dezvoltat pe 1 736 km2) care asigura, alaturi de apele de suprafata, irigarea culturilor si pasunilor.


* Capitala aurului australian este orasul Kalgoorlie.


* Este cea mai mare producatoare mondiala de diamante.


* Exista peste 10 000 de foraje ce produc zilnic apa utilizabila.


* 75% din flora mondiala, respectiv 13 000 de specii, se intalneste numai in Australia.


* Eucaliptul (cu peste 400 de specii) este arborele national. Eucaliptul Karri unul dintre cei mai inalti copaci din lume, se ramifica la 50 m deasupra solului.


* Fauna de pe continent cuprinde numeroase ,,fosile vii", specii de animale disparute de pe celelalte continente. intre ele se afla echidna si ornitoringul, 50 de specii de cangur (unele mai mici ca iepurele, altele inalte de aproape 2 m), alte marsupiale (ursul Koala, cartita marsupiala s.a.), lebada neagra, rama gigantica (2 m).


* Majoritatea mamiferelor sunt marsupiale (230). Australia nu este un leagan al marsupialelor, ci un azil al acestora. Se pare ca marsupialele au venit aici din alte zone.


Animale emblematice, ce figureaza pe stema statului: cangurul si pasarea emu.


* Heron Island in Marea Bariera de Corali ofera vizitatorilor circa 1 100 de specii de pesti si peste 200 varietati de corali prin intermediul unui observator submarin.


* in Peninsula Arnhem se afla unul dintre cele mai mari parcuri nationale din lume, Kakadoo National Park, aflat in prezent in administratia aborigenilor.


* Granitele dintre state au fost trasate artificial, urmarind cel mai adesea liniile meridianelor si paralelelor.


*In pestera Koonalda au fost descoperite resturi de unelte apartinand tipului pebble culture care atesta prezenta omului in aceste locuri inca de acum 20 000 ani, cand probabil climatul nu era atat de inospitalier.


* Capitala a fost construita in etape, incepand cu anul 1913 si inaugurata in 1927. in momentul capatarii statutului de Common­wealth of Australia, in 1901, problema alegerii capitalei nationale era destul de dificila intrucat cele doua orase mari, Sydney si Melbourne, rivalizau in forta pentru obtinerea acestui statut. S-a ales o solutie de descentralizare printr-un oras care a fost creat exnihilo intr-un loc neutru si oarecum la mijlocul distantei dintre eternele rivale. Abia in 1908 au fost alese colinele si campia Canberei, arie cu toponim aborigen predestinat in mod semnificativ: loc de intalnire. Nu are functii industriale, ci numai adminis­trative si culturale.


* Canberra este un oras gradina, plantat cu 2 milioanc arbori.


* Melbourne, fondat in 1835, se dezvolta rapid dupa 1851, cand devine portul de debarcare a cautatorilor de aur. Este cel mai sudic oras milionar, in sud-estul tarii.


* Mount Isa este orasul cu cea mai mare suprafata (40 978 km2), situat in nord-estul Australiei.


* Tasmania este cel mai mic dintre statele australiene, reprezentand doar 1% din teritoriul continentului.


* Insula Tasmania tinde spre o specializare in cartof, meri si culturi de mac (cultivand 8 000 ha pentru utilizari farmaceutice, insula da 40 % din productia mondiala legala de morfina).


* Detine locul I pe Glob in ceea ce priveste numarul de ovine (cu 10 oi /loc.). Primele oi au fost aduse in 1797 de ofiterul scotian John MacArthur. Om de afaceri intreprinzator, a avut o intuitie geniala: dezvoltarea economica nu putea demara decat plecand de la exportul unui produs scump si neperisabil, care sa poata fi transportat in Europa. Lana de calitate raspundea foarte bine celor doua deziderate.


* Infrastructura de transporturi este deficitara: cai ferate cu ecartament diferit in fiecare stat.


* Harbour Bridge unul dintre cele mai lungi poduri din lume - 4 km, leaga centrul orasului Sydney de cartierele din nord.


* Cea mai lunga cale ferata standardizata, de la Sydney la Perth, leaga Pacificul de Oceanul Indian. Transaustralianul are o lungime de 4 400 km, din care 540 km in linie dreapta la traversarea campiei Nullarbor.


* Majoritatea celor 763 de asa-zise lacuri nu sunt decat niste intinderi mlastinoase sau acoperite de cruste saline.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

australia mathew filnders esperance lacul eyre kalgoorlie diamante isa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018168 (s)