News Flash:

De ce trebuie sa te feresti cand pleci in vacanta

31 Iulie 2012
928 Vizualizari | 0 Comentarii

Fie ca alegi sa iti petreci vacanta pe litoralul Marii Negre, vrei sa te bucuri de racoare intr-o statiune montana sau alegi o destinatie externa, daca vrei sa ai un concediu linistit trebuie sa te asiguri ca toate vor merge conform planului si nu vei avea surprize neplacute. Pentru aceasta, specialistii in turism recomanda sa fii cu ochii in patru cand alegi o agentie de turism sau o unitate de cazare.Numai in primele  sase luni ale acestui an, structura de control a activitatilor turistice din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a aplicat un numar de 130 de amenzi in valoare totala de 1.607.000 de lei pentru nereguli in cadrul unor entitati cu activitate in domeniul turismului.


Astfel, in perioada mentionata, Directia Control, Consiliere si Monitorizare in Turism (DCCMT) din MDRT a efectuat un numar de 2.695 de actiuni de control, fiind verificate 3.324 de unitati, dintre care 922 de unitati cu functiuni de cazare, 935 de structuri de cazare cu functiuni de alimentatie publica, 87 de unitati de agrement, 1.378 de agentii de turism, o primarie si o statiune.Pe langa amenzi, s-au dat 1.005 avertismente si s-au retras 37 de certificate de clasificare si de licente in turism.


"Nu sunt impotriva controalelor, ci sunt impotriva controalelor de dragul de a mai aduce cu orice pret amenzi in bugetul de stat. Cu alte cuvinte, organul de control – oricare ar fi el, are in primul rand rol de indrumare si abia apoi de sanctionare. In cazul in care controlul tematic identifica ilegalitati mici, care nu presupun reaua credinta, organul de control trebuie sa dea avertisment si sa urmareasca remedierea in termen a micilor scapari, din respect pentru contribuabilul din taxele caruia el este platit. Controlul real, urmat de sanctiuni daca agentul economic este vinovat, trebuie sa se produca la reclamatii efective ale turistilor, aici trebuie actionat profesionist si serios, deoarece scopul controlului este de a asigura satisfactia clientilor nu de a aduna amenzi. Eu una asa mi-am indrumat colegii de la control pe vremea cand am condus Secretariatul de stat pentru turism si nu imi este frica sau rusine sa o spun", a declarat Lucia Morariu, presedinte director general ale agentiei de turism Eximtur.


Inspectorii au aplicat numai in cazul agentiilor de turism un numar de 40 de amenzi insumand un total de 481.400 lei, potrivit datelor furnizate de ministerul de resort.


 


Printre principalele deficiente constatate la agentiile de turism se numara:


- functionarea unor agentii de turism fara detinerea politei de asigurare sau cu polita de asigurare expirata;

- functionarea si desfasurarea de activitati specifice agentiilor de turism in alte spatii decat cele licentiate;


- nerespectarea contractului-cadru incheiat cu turistii;


- informarea incorecta sau incompleta a turistilor;


- nerespectarea criteriilor obligatorii avute in vedere la licentiere;


- functionarea unor agentii de turism in conditii igienico sanitare improprii;


- neafisarea licentei si brevetului de turism precum si a numerelor de telefon utile turistilor.


Cele mai multe nereguli au fost constatete la agentiile de turism din judetele Constanta, Prahova, Timis, Tulcea si Bucuresti.


In ceea ce priveste structurile de primire cu functii de cazare, in primul semestru din acest an, au fost aplicate un 90 de amenzi insumand un total de 1.125.600 lei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0764 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012868 (s)