News Flash:

Decizia a aparut in Monitorul Oficial. Zilele libere, salarizare si concedii in 2019 prin noul Contract Colectiv de Munca

15 Mai 2019
418 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7607 RON (+4.7607)
USD: 4.2653 RON (+4.2653)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Contractul Colectiv de Munca pentru Invatamantul Preuniversitar valabil in 2019-2020 a fost semnat recent de catre Ministerul Educatiei si partenerii sociali din invatamant. Acesta anunta toate prevederile specifice despre drepturile si obligatiile angajatilor din invatamant, zilele libere, salarizare, concedii, contractul de munca sau formarea profesionala.

Contractul Colectiv de Munca pentru Invatamantul Preuniversitar in 2019-2020 urmeaza sa apara in Monitorul Oficial in zilele urmatoare. Acesta a fost semnat de catre Ministerul Educatiei Nationale si Federatiile sindicale reprezentative din invatamant: - Federatia Sindicatelor Libere din invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie "SPIRU HARET", scrie portalinvatamant.ro.

La capitolul "Timpul de munca si timpul de odihna" se precizeaza, printre altele, ca "Durata normala a timpului de munca este, de regula, de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana". In acelasi timp, insa, este stipulat faptul ca "salariatii pot fi solicitati sa presteze ore suplimentare numai cu acordul lor. Durata maxima legala a timpului de munca prestat in baza unui contract individual de munca nu poate depasi 48 de ore/saptamana, inclusiv orele suplimentare".

De retinut este ca "Orele suplimentare prestate in conditiile alin. (1) de catre personalul din invatamantul preuniversitar se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora. In cazul in care compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzator nu este posibila in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, orele suplimentare se vor plati cu un spor aplicat la salariul de baza, in conditiile legii".

Zilele libere pentru angajatii din invatamantul preuniversitar sunt precizate in mod specific in Contractul Colectiv de Munca:

"(4) Sunt zile nelucratoare:

- zilele de repaus saptamanal;
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima, a doua zi si a treia zi de Pasti;
- 1 Mai;
- 1 lunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
- 5 Octombrie — Ziua Mondiala a Educatiei;
- 30 Noiembrie — Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 Decembrie;
- 25 si 26 decembrie;
- doua zile lucratoare, pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestor culte.

(5) In cazul in care, din motive justificate, salariatii presteaza activitate in zile nelucratoare/zile de sarbatoare legala, acestia beneficiaza de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrata in zilele de repaus saptamanal/sarbatoare legala, acordate in urmatoarele 30 de zile.

(6) Personalul din Invatamant care participa la organizarea si desfasurarea olimpiadelor si concursurilor scolare, din calendarul Ministerului Educatiei Nationale, indiferent de etapa/faza, derulate in zilele de repaos saptamanal/sarbatoare legala, beneficiaza de 2 zile libere platite pentru fiecare zi lucrata. Procedura de acordare a acestora se stabileste de catre comisia paritara de la nivelul unitatii/institutiei angajatoare a salariatului implicat in aceste activitati".

Dreptul la concediu se stabileste astfel: "Pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic, concediul de odihna se acorda in functie de vechimea in munca, astfel:

- pana la 5 ani vechime — 21 de zile lucratoare;
- intre 5 si 15 ani vechime — 24 de zile lucratoare;
- peste 15 ani vechime — 28 de zile lucratoare.

(3) Cadrele didactice beneficiaza de un concediu de odihna de 62 de zile lucratoare.

(5) Personalul didactic auxiliar si nedidactic beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar intre 5 si 10 zile lucratoare. Durata exacta a concediului suplimentar se stabileste in comisia paritara de la nivelul unitatii/institutiei prevazute in Anexa nr. 3.

Nu uitati care sunt si drepturile extra salariale:

Art. 34 (1) Personalul din Invatamant beneficiaza, conform prevederilor legale in vigoare, si de urmatoarele drepturi:

a) decontarea cheltuielilor de transport la si de la locul de munca, pentru personalul didactic care are domiciliul sau resedinta in afara localitatii unde se afla sediul unitatii sau iinstitutiei prevazute in Anexa nr. 3;
b) o indemnizatie de instalare;
c) in caz de deces al unui membru de familie, se acorda un ajutor de deces conform legii anuale a bugetului asigurarilor sociale de stat;
d) tichete de cresa;
e) indemnizatie de hrana;
f) vouchere de vacanta".

Formarea profesionala decontata de angajator este un drept al angajatilor din invatamantul preuniversitar, iar daca acesta nu se respecta se poate acorda concediu pentru formare profesionala.

"Art. 88 (1) Salariatii beneficiaza de concedii pentru formare profesionala, conform art. 154 —158 din Codul muncii.

(2) In cazul in care unitatea/institutia nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de 10 zile lucratoare sau de 80 de ore. In aceasta perioada salariatul va beneficia de o indemnizatie de concediu calculata ca si in cazul concediului de odihna".

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

contractul colectiv munca invatamantul preuniversitar invatamant
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1122 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019840 (s)