News Flash:

Defileul Muresului

7 Martie 2012
2423 Vizualizari | 0 Comentarii
Defileul Muresului

Defileul Muresului se afla intre Toplita si Deda, unde raul strapunge muntii vulcanici (Calimani la nord si Gurghiu la sud), formand un culoar ingust care ofera turistilor peisaje spectaculoase (stanci, creste, o albie incantatoare). Defileul este usor accesibil, cu cabane si posibilitati de campare, precum si atractii pentru pescari. Relieful este determinat de orientarea est-vest a defileului ingust, cu unele deschideri in zona Borzia, Rastolita, Lunca Bradului, Stanceni, strajuite de versantii muntilor Calimani (nord) si Gurghiu (sud).

Toate asezarile umane sunt situate pe malul apei, drumurile de acces urmaresc cursul apei. Muresul la intrare in defileu are debitul mediu de 10 mc/sec, iar la iesire 23 mc/sec. Pe parcurs aduna apele paraielor din bazinele Mermezeu, Zebrac, Gudea, Ilva, Salard, Rastolita, Iod, Galaoaia, Borzia, Bistra. Cea mai mare parte a teritoriului este acoperita de paduri. In urma lucrarilor de silvicultura din anii 70 se semnaleaza reducerea proportiei fagetelor in favoarea molidisurilor.

Fauna este bogata si cuprinde toate speciile caracteristice zonelor montane inferioare si deluroase inalte. Fauna ichtiologica este bine reprezentata in raul Mures, cu capacitate biogenica ridicata. Specia dominanta este scobarul (Chondrostoma nasus), portiunea fiind considerata zona scobarului. Ca specii frecvent intalnite, dar in numar mult mai redus, se gaseste mreana (Barbus meridionalis petenyi), cleanul (Leuciscus cephalus), beldita (Alburnoides bipunctatus), porcusorul (Gobio gobio), mihaltul (Lota lota).

In paduri si mai ales vara, in apropierea zmeurisurilor, este foarte frecvent observat ursul (Ursus arctos), unele exemplare mai batrane provocand pagube chiar in gospodariile oamenilor, din intravilanul localitatilor. Cerbul, lupul, mistretul sunt si ei predominanti in aceasta zona. Clima zonei intre cei doi munti este rece cu curenti de aer permanenti, ceea ce determina intr-o anumita masura si speciile ce se gasesc aici. In acest defileu, dupa mai multi ani de observatii s-au determinat 112 specii de pasari.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

defileul muresului toplita deda relieful lunca bradului muresul ilva
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2441 viz    0 com
4376 viz    0 com
2677 viz    0 com
2907 viz    0 com
4277 viz    0 com
2198 viz    0 com
2442 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018880 (s)