News Flash:

Desertul Atacama

13 Martie 2012
3680 Vizualizari | 0 Comentarii
Desertul Atacama
Desertul Atacama se afla în America de Sud în statul Chile, la 3 200 m altitudine medie, avînd suprafata de 1 330 km2. Este etajat în trei mari terase, fiind marginit spre rasarit de masivele muntoase ale Anzilor Cordilieri (peste 6 000 m), iar spre apus despartit de Oceanul Pacific printr-o creasta muntoasa joasa, Cordiliera Coastelor (în jur de 3 000 m). Se desfasoara pe o distanta de peste 800 km de o parte si alta a Tropicului Capricornului, prezentând puternice contraste : coline pietroase, mase stîncoase de origina vulcanica, dune de nisip. Întinse zone sînt suprasaturate cu saruri albe, vinetii, ce sticlesc sub lumina cruda a soarelui, cu sclipiri reci ca de gheata.

Domneste o asemenea seceta si aerul este atît de uscat, încît obiectele metalice nu ruginesc niciodata, iar carnea lasata vreme îndelungata înaer liber nu se altereaza ci, dimpotriva, se conserva timp nelimitat. Unii calatori relateaza ca vara uscaciunea e asa de mare, încît parul si barba se farîmiteaza si cad, iar unghiile crapa.

Bogatia principala a desertului o formeaza enormele zacaminte de nitrati, unice în lume, cunoscute drept salpetru de Chile, care în vechiul Egipt serva la îmbalsamarea mumiilor. Desertul îsi trage numele de la un trib de amerindieni, cunoscuti sub numele de "atacameni", ce au locuit în trecutul îndepartat aceste pamînturi. Desertul Atacama se poate spune sta ca izolat de ploi de catre paravanul înalt al Cordilierilor fiind expus vânturilor uscate. In apropiere de coasta Pacificului este împiedicata formarea norilor de curentul rece Humboldt, astfel ca regiunea este izolata din toate partile, si în plus, ea fiind traversata de tropicul capricornului.

Apa rece a Pacificului determina aici frecvent formarea cetii si o temperaturile mai scazuta în apropiere de coasta. Prin fenomenul climatic denumit „El Niño" au loc averse intense de ploaie la intervale de 6 - 10 ani, care duce puntru un timp scurt la o înflorire a desertului. Vârsta desertului este apreciata la 15 milioane de ani, cantitatea anuala de precipitatii fiind fata de Death-Valley (Valea Mortii) SUA mai redusa într-un raport de 1 / 50. Diferentele de temperatura din regiune sunt mari oscilând între zi +30o si noapte -15 °C.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

desertul atacama chile tropicului capricornului vechiul egipt
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0881 (s) | 35 queries | Mysql time :0.016003 (s)