News Flash:

Destinatii de vacanta - Maroc

19 Iulie 2011
1736 Vizualizari | 0 Comentarii

Marocul este o tara de doua ori mai mare decat Romania ca suprafata, cu o populatie de peste 33 de milioane de locuitori. Tara este divizata in 16 regiuni si 62 de prefecturi si provincii. Este condusa in regim de monarhie constitutionala de Mohammed VI.



Capitala tarii este la Rabat, dar nu acesta este cel mai impresionant oras. Casablanca (Dar El Beida) este capitala economica, Marrakech (Perla Sudului) este un oras imperial, Agadir este „Cannes-ul” Marocului, cu plaje si hoteluri luxoase, iar Fes, Mekns, Tanger, Teutan, sunt alte orase importante pentru tara si pentru turisti.



Istoria tumultoasa a tarii a lasat in urma numeroase monumente istorice, o cultura bogata, o arhitectura impresionanta, o traditie unica, rezultand o combinatie africano-european-araba.



In secolul II i.Hr., acest teritoriu reprezenta resedinta berberilor. In anul 46, devin anexa a Romei. In secolul V, valdalii au pus stapanire pe acest tinut, pana in anul 685, cand expansiunea araba a adus islamul pe aceste taramuri. Berberii li s-au alaturat acestora in 711 pentru a invata Spania, dar nemultumiti de statutul secundar s-au revoltat si au preluat controlul in anul 1086 asupra Spaniei Maure, pana in secolul XIII.  Datorita conflictelor dintre arabi si berberi, Marocul a fost invadat de conquistadorii spanioli si portughezi. In 1660, dinastia Alawite a preluat puterea in Maroc si inca o detin. In secolele XVII si XVIII, tinuturile Marocului reprezendau sedii pentru piratii ce-si desfasurau activitatea in Mediterana. Din anul 1840 tara a inceput sa prezinte interes pentru colonizare, spaniolii ciocnindu-se de data aceasta cu francezii. Acestia si-au impartit tara in doua in anul 1904. Germania a devenit la randu-i interesata de bogatiile minerale ale tarii, insa in anul 1906 sultanul Marocului a obtinut drepturi depline asupra tarii. Nemultumirile provocate de acest eveniment au fost printre cele care au stat la baza primului razboi mondial. Cu toate acestea, protectoratul Frantei a continuat pana in 1956 cand s-a recunoscut independenta si suveranitatea Marocului. Din anul 1999, la conducerea tarii se afla Regele Mohammed VI, care a modernizat tara prin deschidere politica, libertate in exprimare, reforme economice si libertatea femeilor.



Principalele atractii turistice „primite” de la natura si istorie sunt:


- Dunele Saharei de la Merzouga, ce-si schimba in continuu formele, pana la Timbuktu.



- Piata Publica Djemaa el-Fna de sub protectia UNESCO, cu pictori henna, comercianti, imblanzitori de animale, acrobati, povestitori, muzicieni Gnaoua, travestiti, dansatoare sau bucatari de noapte.


- Defileul Todra, cu un peisaj spectaculos, drum prin Valea Dades, acoperita cu trandafiri salbatici de primavara.


- Orasul Fes, centru antic pentru invatatura sacra si puterea imperiala, cu strazi intortocheate, minarete inalte, moscheele Al-Qarawiyin si Al-Andalus sau Muzeul de istorie Dar Batha.


- Ruinele romane de la Volubilis, considerate patrimoniu mondial, sau Muzeul Arheologic din zona, ce prezinta trecutul evreilor, al berberilor si romanilor.


- „Medina” albastruie Chefchaouen, cu arcade marocane ce armonizeaza arhitectura andaluza.


- Casablanca, cu strazile impresionante, stilul art deco, arabescurile geometrice din fier sau palatele marete.


- Tanger, cu Grand Socco si Petit Socco, locul de inspiratie pentru multi artisti.


- Muntii Atlas, ce fac posibile excursii, aventuri, trasee si experiente de neuitat, la altitudini de peste 4000 m.


- Baile hammam, cu traditionalele sapunuri negre si manusi aspre, urmate de masaje cu uleiuri de intretinere si infrumusetare.


- Festivalele TanJazz (mai – Tanger), World Music Festival (iunie – Essaouira), Marrakech Festival of Popular Arts, World Scred Music (iulie – Fes).



Bucataria marocana presupune serviera a trei mese pe zi. Micul dejun este format din paine, ulei de masline, unt, conserve si baghrir (un fel de clatita). Pranzul este masa cea mai consistenta, iar cina  este reprezentata de cele mai multe ori de supa harira. Consumul de ceai si cafea, cu lapte si zahar este la ordinea zilei, tinand loc de berea si vinul europenilor. Mancarea traditionala este couscous, un preparat din carne de miel, sau tajin, o tocana de legume si carne.



Preturile hotelurilor incep de la cateva zeci de euro pe noapte, iar sejururile cu circuite complete si cazari de lux, depasesc o mie de euro.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3158 viz    0 com
2881 viz    0 com
2564 viz    0 com
1490 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1042 (s) | 35 queries | Mysql time :0.015997 (s)