News Flash:

Dunarea la Cazane

24 Martie 2012
2364 Vizualizari | 0 Comentarii
Dunarea la Cazane

Cazanele - portiune din defileul Dunarii intre Dubova si Ogradena, formata din Cazanele Mari (4 km lungime) si Cazanele Mici (5 km lungime), unde Dunarea este fortata sa treaca printre munti, unde latimea se ingusteaza intre 180-250 m. Zona este declarata monument unic al naturii in Europa (aici poate fi gasita "laleaua cazanelor").
Clima este blinda, vegetatia de tip mediteranean. Inaintea construirii barajului de la Portile de Fier, latimea minima a fluviului era de 150 m. Intrucit debitul de apa trebuie sa treaca prin aceasta "spartura" adincimea apei atinge, in unele locuri 100 m, iar curentii din adincuri sint extrem de puternici, la suprafata apa dind aparenta de fierbere. Barajul a mai incetinit din viteza curentului, care depasea 5 m/s (18 km/h). De o parte si de alta a Dunarii trec drumuri, prin multe tuneluri pe malul sirbesc, sapate in stinca pe malul romanesc, cu portiuni deseori deosebit de inguste.

In zona cazanelor, la intrarea in golful riului Mraconia, pe un pisc de munte, se sapa in piatra(calcar) un chip al lui Decebal finatat de primul miliardar roman Iosif Constantin Dragan, impresionant, iar pe malul Dunarii, in apropiere se reconstruieste Schitul Mraconia ("Minastirea de sub ape"). Tot aici se afla inscriptia sapata in stinca "Tabula Traiana" care consemneaza inceputul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40km). Intr-o perioada secetoasa (in jurul anilor 1835), nivelul apelor Dunarii fiind scazut, se vedeau iesind din apa 20 de piloni ai fostului pod, la distanta de 51 metrii, lungimea podului fusese de 1134,9 metrii.

Ceva mai incolo s-au darimat doi piloni dinspre partea romaneasca pentru ca stinjeneau navigatia. Podul avea la capete turnuri de fortificatie si era pazit de doua castre: Drobeta pe malul dacic si Parce pe malul opus. Pina la construirea barajului, pe linga capitania portului Orsova functiona o echipa de pilotaj, singura autorizata sa conduca navigatia pe zonele periculoase ale Dunarii.

Cum se ajunge in Cazane:

1. cu autoturismul, de la Orsova (aproximativ 20 km de Drobeta Turnu-Severin) se merge pe drumul spre Moldova Noua. Trecem prin Ieselnita, Dubova. In total, aproape 25 km.
2. cu vaporul din Orsova.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

defileul dunarii dubova cazanele mari munti monument unic clima parce
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0951 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018026 (s)