News Flash:

Efectele miscarilor tectonice

21 Decembrie 2011
2890 Vizualizari | 0 Comentarii
Pamant

Suprafata Pamantului se mișcă încontiunuu, schimbând configurația uscatului, dar aceste modificări de relief sunt vizibile doar după mii de ani și nu întotdeauna sunt radicale. Scoarța planetei este formată din cîteva plăci gigantice, care “plutesc” pe mantaua terestră. Plăcile tectonice se mișcă lent (cîțiva cm pe an), efectele mișcării nefiind devastatoare. Crestele muntoase de la fundul oceanelor și de pe suprafața terestră indică mutații de relief.

De exemplu, muntele Bodh Kharbu din lanțul Himalaya a fost creat, acum 35 milioane de ani, la ciocnirea dintre 2 plăci. Alunecarea unei plăci sub alta poate crea cutremure de pământ. Mișcarea plăcilor a produs, de-a lungul existenței Terrei, o derivă continentală de proporții. În prezent nu există nici o îndoială că la origine, pe Pământ, exista un singur continent (denumirile lui diferă – Mu, Pangaea, Rodinia).

Acum 250 milioane de ani, continentele erau contopite într-un masiv, fragmentat cu 130 milioane de ani în urmă. Fragmentele s-au îndepărtat unul de altul, dar nu se știe în ce ritmuri. Cu certitudine, părți însemnate ale platformei continentale s-au prăbușit în apă, formîndu-se multe insule și insulițe, chiar în epoca modernă. De exemplu, insula Surtsey din sudul Oceaniei, s-a format în 1963, în urma unei activități vulcanice a Dorsalei Medio-Atlantice (lanț de munți subacvatici).

Prăbușirile sau înălțările fragmentelor terestre sunt confirmate prin numeroase descoperiri. E suficient să știm că pe pantele Everestului, cel mai înalt vârf din lume, au fost găsite sedimente oceanice, pentru a ne convinge că natura ne domină.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Pangaea
suprafata pamantului himalaya pangaea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1039 (s) | 23 queries | Mysql time :0.010806 (s)