News Flash:

Expozitia "George Matei Cantacuzino si Ilinca Cantacuzino", la Palatul Culturii din Iasi

14 Martie 2017
357 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul de Arta din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi deruleaza, in perioada 15 martie - 2 aprilie 2017, la Palatul Culturiiexpozitia "George Matei Cantacuzino si Ilinca Cantacuzino" - o intalnire peste timp a doua generatii. 

"Vernisajul va avea loc miercuri, 15 martie 2017, de la ora 17:00, in prezenta artistei Ilinca Cantacuzino; prezinta prof. univ. dr. Petru Bejan, critic si eseist de 
arta. Proiectul expozitional se prezinta ca un dialog peste generatii intre doi artisti: Ilinca Cantacuzino si bunicul sau, pe care nu l-a cunoscut niciodata, George Matei Cantacuzino. Expozitia cuprinde un numar de 20 de lucrari semnate de arhitectul George Matei Cantacuzino - pictura in tehnica ulei si acuarela pe hartie, majoritatea reprezentand peisaje din Iasi. Dintre acestea, cinci lucrari au fost donate Muzeului de Arta din Iasi. Juxtapuse operelor sale, desenele semnate Ilinca Cantacuzino - tehnica mixta, tus si carbune pe hartie si piatra, precum si doua carti-obiect, reprezinta o modalitate de concretizare a relatiei pe care artista britanica o intretine cu bunicul sau. Obiectivul expozitiei este acela de a face cunoscuta opera arhitectului si pictorului George Matei Cantacuzino, de a permite aprofundarea acesteia de catre noua generatie de artisti, arhitecti si scriitori europeni", au transmis cei de la CMNM. 

Personalitate complexa, istoric si teoretician al arhitecturii, profesor, traducator, pictor si curator, George Matei Cantacuzino s-a nascut la Viena si a studiat arhitectura la Ecole des Beaux-Arts din Paris. L-a admirat pe Andrea Palladio, fiind inspirat de Grupul Arhitectilor moderni din Paris, format in jurul lui Auguste Perret. In 1938, a devenit Membru Corespondent Onorific al "Royal Institute of British Architects", iar in 1939, cetatean de onoare al orasului New York. 

A proiectat cateva dintre cele mai semnificative edificii ale vremii din Romania - Banca Chrissoveloni (Bucuresti), Blocul Carlton (Bucuresti), blocurile Kretzulescu din Piata Amzei (Bucuresti), Hotelul Rex din Mamaia (in colaborare cu Vasile Arion), Intreprinderea Romana de Avioane din Brasov si a semnat, de asemenea, proiectul de restaurare a Palatului Mogosoaia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

muzeul palatul culturii expozitia cantacuzino ilinca cantacuzino arta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0877 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017393 (s)