News Flash:

Fascinanta poveste a mamaligii. De unde vine numele acestui preparat

25 Februarie 2018
871 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6650 RON (+0.0011)
USD: 4.0855 RON (-0.0324)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Mamaliga este considerata, alaturi de mici si de sarmale, un preparat traditional romanesc. De aici si gluma ca romanii sunt neam de mamaligari, asa cum italienii sunt supranumiti macaronari. Dispretuita pe nedrept, fiind considerata o mancare taraneasca, mamaliga are un aport important de vitamine si minerale

Mamaliga este in estenta un terci de consistenta groasa si este un fel de mancare preparat de cand lumea si pamantul. Initial, mamaliga era facuta din mei sau alte cereale si avea o consistenta mai apoasa. Fiind usor de preparat, terciurile din cereale au o istorie veche, fiind un substitut al painii pentru prepararea careia este nevoie de un cuptor. 

In forma cunoscuta acum a aparut la romani la jumatatea secolului al XVII-lea, cand porumbul a inceput sa fie cultuvat in Tarile Romane, inlocuind materia prima a mamaligii preparate pana atunci din mei. Deci istoria mamaligii nu e mai veche de 300 de ani. 

Porumbul a ajuns in Europa abia in secolul al XVI-lea, fiind importat de pe continentul american si a intrat in componenta mamaligii inlocuind alte plante cu recolte mai slabe: meiul, hrisca, nautul, graul, castanele etc. 

Dictionarul Larousse de la 1873 atesta existenta mamaligii. Potrivit definitiei date, mamaliga era „faina de porumb fiarta in principatele Dunarii”. Este posibil ca preparatul sa fi fost mai des intalnit si la acea vreme in Muntenia si Moldova, mai putin in Transilvania, scrie adevarul.ro. 

Mamaliga, preparat universal 

Mamaliga este intalnita in toate colturile lumii. In bucatariile din Europa se regaseste in Moldova, Bulgaria, Ungaria, Italia (polenta), Slovenia, Serbia, Ucraina etc. Acelasi preparat se regaseste si pe alte continente, in tari precum Mexic, Brazilia, Uruguay, Argentina, Venezuela. Pentru acest grup de tari, prepararea terciului din faina de porumb este veche de mii de ani, porumbul fiind cereala de baza. Desi, in esenta, este vorba despre acelasi preparat, de la o zona la alta sunt imbunatatiri. Unii o fierb in lapte, adauga unt si branza etc. 

De unde provine cuvantul „mamaliga” 

Malaiul, adica faina de porumb, este denumirea populara veche a meiului si prin extensie a fainii din mei. Se pare ca termenul a fost preluat din limba noastra de alte popoare: «malaj» in polona, «malai» in rusa si bulgara si «male» in maghiara.  

Este posibil ca in perioada in care porumbul a inlocuit meiul ca ingredient principal in prepararea mamaligii, sa fie preluat prin extensie si numele de malai. 

Pe de alta parte, exista o legenda care circula in zona Vasluiului in care se spune ca mamaliga vine de la „Mama Ilinca”, femeia care a incercat prima data sa inlocuiasca meiul pe care il folosea la terci. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mamaliga mici sarmale preparat traditional romanii mamaligari
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0913 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027896 (s)