News Flash:

Fenomenul ”street-food”, la moda si in Romania. Proprietarii camioanelor cu mancare vor o lege a lor

18 Martie 2018
182 Vizualizari | 0 Comentarii

Fenomenul street food” - adica mancare la coltul strazii - patrunde tot mai mult si in Romania. Pe langa localurile de fast-food, apar camionetele cu mancare.

Daca in urma cu 3 ani existau doar 20 de asemenea vehicule, astazi numarul lor a crescut de zece ori. Asa ca s-a infiintat si prima asociatie a celor care vand mancare pe strada, de la hot dog si burgeri, pana la pizza si fructe de mare.

Moda ”street food” a aparut in Asia, unde exista tonete cu mancare la fiecare colt de strada, apoi obiceiul a fost preluat de americani. Cei din sud vand mancare cu influenta mexicana sau au dezvoltat zona de barbeque. La New York sunt renumite tarabele cu hot dog si hamburgeri, dar nu numai.

De la americani moda mancarii de strada a patruns si in Europa, iar de 3 ani afacerile de acest fel se dezvolta cu succes si in Romania. Sunt in jur de 200 de camionete cu mancare.

Conceptul de street food vine cu o varietate de mancaruri. In Romania se vand bine pizza, hamburgeri, hot dog, dar isi fac loc si mancarurile asiatice si fructele de mare.

Adi Hadean: “Un festival de street food e un festival al niselor alimentare. Asta intalnesti. Nu am prea vazut mici si bere si mi se pare ca e pacat, e una dintre valorile noastre nationale si ar fi frumos de exploatat.”

Proprietarii de food truck si-au facut o asociatie prin care vor sa ceara autoritatilor o legislatie speciala pentru ei. Deocamdata, cei care au camionete cu mancare sau bautura functioneaza in regim de restaurant, chiosc sau firma de catering.

Madalin Simion: “Una dintre cererile pe care le are un restaurant este sa aiba toalete mixte, ceea ce nu se poate pentru un food truck. Scopul nostru principal este sa putem functiona in legalitate oriunde, apoi sa ne gasim spatiile in care vom putea functiona.”

E adevarat insa ca cei care au camionete cu mancare vand la fel de scump ca un restaurant.

Laurentiu Mata, proprietar food truck: “Cu siguranta, food truck urile nu o sa vanda shaorma pentru ca este o alta zona. Cei care investesc in food-truck-uri si in zona asta, care nu este foarte ieftina, sunt oameni care isi doresc next level.”

Odata cu aparitia unei legi special facute pentru camionetele cu mancare, s-ar putea sa le vedem mai des, nu doar la targurile de mancare. Proprietarii de food truck au inceput sa incheie contracte cu firme private, de birouri. Dar vor sa isi poata vinde mancarea si direct pe strada, in piete si in zonele aglomerate ale oraselor.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fenomenul street food coltul strazii romania localurile camionetele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1279 (s) | 23 queries | Mysql time :0.022837 (s)