News Flash:

Floriile si Pastele in Delta Dunarii. Scrumbie pe pat de sare si bors pescaresc

2 Aprilie 2018
177 Vizualizari | 0 Comentarii

Dezlegarea la Peste din ziua de Florii are cu totul alte povesti in inima Deltei Dunarii. 

Primele bancuri de scrumbie au inceput migratia din Marea Neagra spre bratele fluviului, iar pescarii din partea locului si-au intins plasele pentru ca s-a deschis sezonul de pescuit.

Oamenii isi fac provizii pentru turistii care peste doar cateva zile vor sosi ca sa petreaca aici Pastele.

Luna inca vegheaza cand micul golf cu lotci parca prinde viata. Pescari treziti cu noaptea in cap descurca plasele si isi asteapta randul. O barca poate iesi in larg doar cand cea din fata ei s-a intors.

Este sezonul pescuitului la scrumbie si timp de o saptamana este permis pescuitul in scop familial. Zorile coloreaza apa intr-un auriu ireal. Suntem in barca lui Gabriel si a lui Nichifor, pescari de-o viata.

Fac asta de cand se stiu, dar parca in fiecare an e altfel. Ne spun ca au nimerit o “tana” buna si cred ca vor prinde mult peste. “Tana” este o deplasare in curent cu o plasa lata de doi metri catre gura de varsare a Dunarii in Mare. Motorul nu ii mai ajuta aici, tin lotca doar din vasle in apropierea malului. Curentul e puternic, potrivit stirileprotv.ro.

Dupa aproape o ora, se intorc la mal cu emotie, recuperand plasa rapid si odata cu ea captura de scrumbie. Luata la mana, plasa scoate la iveala solzii alburii.

Dupa dispozitia pescarilor, daca glumesc sau nu, iti poti da seama daca a fost o captura buna.

″Stiti cum este pescuitul asta pe Dunare? Este ca intratul in carciuma. Ai intrat, dar nu stii cum iesi si cand iesi. He he he he”.

Pescarii nostri se tin de glume, semn ca a fost o captura buna. Din lotca, scrumbia ajunge in gospodariile lipovenesti si la pensiunile din zona. Catalin Ivanov ne arata cum se face un bors pescaresc.

In paralel cu el, la doar cativa pasi, Cristian pregateste focul si plita pe care se vor coace pe pat de sare primele scrumbii.

Grasimea de peste care picura pe plita ii da fumului un miros aparte, ca de friptura. Apa pentru borsul pescaresc a dat deja in clocot. Langa bors asteapta cuminti o paine coapta in cuptor cu lemne si o tarie din partea locului.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bancuri scrumbie migratia marea neagra bratele fluviului provizii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017950 (s)