News Flash:

Forumul Roman, centrul vietii in Roma imperiala

25 Iulie 2012
1802 Vizualizari | 0 Comentarii
Forumul Roman

Forum Romanum era centrul vietii in Roma imperiala, lucru relevat de multe ramasite ale arcelor triumfale, templelor si bazilicelor.

Pana in anul 509 i.Hr., cand Roma a devenit republica, orasul a fost condus de dinastia etrusca a Tarquinilor. Ei au construit un canal, 'Cloaca Maxima', pentru a drena apa din mlastinile din vale intre dealurile Palatin, Capitoliu si Esquilin catre raul Tibru. Inca de atunci, zona a fost centru de activitate in Roma.

Era locul primului forum. Aici erau tinute procesiuni triumfale, alegeri si se intrunea Senatul.

Astazi, forumul cunoscut drept Forum Romanum poate arata ca o colectie dezordonata de ruine pentru neinitiati, insa cu putina imaginatie puteti vedea imperiul roman prinzand viata in acest loc. Ramasitele multor cladiri din diferite perioada sunt vizibile ; forul a fost umplut cu temple, bazilici si arce triumfale.

Curia era locul unde se intrunea Senatul. Cladirea dreptunghiulara din caramida putea gazdui pana la 200 de senatori.

Curia originala a fost construita de al treilea rege al Romei (desi in alt loc). A ars de patru ori, intai in anul 80 d.Hr., insa a fost reconstruita de fiecare data. Dupa incendiul din anul 53 i.Hr., Caesar a mutat Curia in Forum Romanum. Cladirea actuala a fost ridicata in anul 283 d.Hr. de catre Diocletian. In secolul VII, Curia a fost transformata in biserica, insa din fericire cladirea a ramas intacta.

Rostra era platforma pentru vorbitor, construita initial in secolul IV i.Hr. intr-un loc din apropiere. Numele de 'Rostra', care inseamna 'berbec' ( folosit pentru distrugerea cladirilor sau a portilor), deriva din numele berbecilor de fier ale vaselor de razboi volsciene capturate in batalia de la Antium in anul 338 i.Hr. Platforma a fost decorata cu multe tampoane din acelea.

Primul templu al lui Saturn a fost construit in ultimii ani ai regatului etrusc. A fost inaugurat la inceputul republicii, in anul 497 i.Hr. Ruinele actuale dateaza din 42 i.Hr. Templul a fost utilizat ca trezorerie a statului (Aerarium). De asemenea, gazduia afisele legiunilor si hotararile senatoriale.

Constructia templului a inceput in secolul I d.Hr. de catre Titus, in onoarea tatalui sau deificat Vespasian.

Imparatul Domitian, fratele lui Titus si succesor al acestuia, a completat structura, acum dedicata atat lui Titus, cat si lui Vespasian. Templul avea un plan hexagonal, cu o mare cella (sanctuar) cu statuile celor doi imparati.

Doar trei stalpi au ramas din Templul lui Castor si Pollux. Templul original a fost construit in anul 484 i.Hr., iar ruinele actuale dateaza de la ultima sa reconstructie, in anul 6 d.Hr. Templul a fost ridicat de catre dictatorul roman Postumius, care a jurat sa construiasca templul daca armata sa il va infrange pe regele Tarquin care condusese inainte Roma.

Templul lui Antoninus si al Faustinei a fost construit in anul 141 d.Hr. de catre imparatul Antoninus Pius, in onoarea sotiei sale decedate, Faustina. La douazeci de ani dupa moartea imparatului, templul a fost rededicat atat lui Antoninus, cat si Faustinei. In secolul VII, templul a fost transformat in Biserica lui San Lorenzo din Miranda. Biserica a fost refacuta in 1601.

Templul circular al Vestei dateaza inca din secolul IV i.Hr. Micul templu era unul dintre cele mai importante din Roma deoarece era dedicat protectoarei familiei si statului. Aici, fecioarele vestale pastrau focul etern sacru, simbol al vietii eterne din Roma. Fecioarele care pazeau flacara erau alese de catre Pontifex Maximus, autoritatea religioasa suprema din stat. Fetele, care trebuiau sa fie aristocrate, serveau 30 de ani. In tot acest timp, trebuiau sa ramana fecioare, altfel erau ingropate de vii (soarta pe care au impartasit-o 10 dintre acestea). Fecioarele vestale erau bine privite si se bucurau de multe privilegii.

Chiar langa templul Vestei se afla Casa Fecioarelor Vestale. Imediat cum o fata era aleasa ca fecioara vestala, la varsta de 6 ani, se muta aici. Casa mare avea 50 de camere pentru 5 fete si servitorii lor, imprastiati pe trei etaje. Camerele se deschideau in galerii ce inconjurau o curte interioara.

Vis-a-vis Casei Fecioarelor Vestale se afla Templul lui Romulus, construit in secolul IV d.Hr. Cladirea este aproape in intregime intacta datorita incorporarii sale in Biserica Santi Cosma e Damiano. Marea usa din bronz este originala.Exista inca o disputa legata de persoana caruia ii era dedicat templul. Deocamdata, se presupune ca acest templu a fost dedicat fiului lui Maxentius, care a murit de tanar in 307 i.Hr.

Constructia ultimei dintre cele mai mari bazilici a fost inceputa de imparatul Maxentius in 308 d.Hr. Dupa infrangerea sa de catre Constantin in timpul faimoasei batalii de la Podul Milvian din 312 d.Hr., bazilica a fost terminata de Constantin.

Cea mai mare structura religioasa a Romei antice a fost construita la capatul Forum Romanum, langa Colosseum. Proiectat de imparatul Hadrianus in anul 135 d.Hr., acest templu masura 100 de metri pe 145. Templul era dedicat Romei, personificarea orasului si lui Venus, mama lui Aeneas (tatal asumat al lui Remus si Romulus). Cladirea continea doua cella (sanctuare) cu statui ale zeitelor, fiecare aflata intr-o parte a templului. O parte din cella dedicata Romei se afla si astazi acolo.

Coloana lui Phocas are 13,5 metri inaltime este cea mai recenta din forum. Nu a facut parte din niciun templu, insa este un monument construit in anul 608 d.Hr. in onoarea imparatului bizantin Phocas, care tocmai vizitase Roma.

Program: Zilnic de la 9:00 la 19:30 (din aprilie pana in septembrie) si de la 9:00 la 16:30 (din octombrie pana in martie).

Intrarea libera.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

forum romanum roma imperiala tarquinilor ramasitele curia originala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1070 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013545 (s)