News Flash:

Gabriel Biris: Impozitarea bacsisului este o dovada de normalitate

11 Aprilie 2018
212 Vizualizari | 0 Comentarii

Reglementarea impozitarii bacsisului ca venituri din alte surse este o dovada de normalitate, iar bugetul de stat trebuie finantat de toata lumea nu numai de unii, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, avocatul Gabriel Biris

"Noi am avut o perioada in 2015, cand bacsisul si impozitarea lui au fost reglementate si toata a fost multumita, pentru ca asta iti permitea transparenta: puteai sa platesti cu cardul, exista o fiscalizare a acestor venituri. Din pacate, la vremea respectiva au fost niste exagerari, cu acel registru cu numerar. Era nedemn sa pui oamenii sa-ti intoarca buzunarele sa spuna cu cati bani au intrat in restaurant, sa faci un inventar... Acea exagerare a dus la distrugerea unui lucru bun. Reglementarea impozitarii bacsisului ca venituri din alte surse, cu impozit colectat de catre angajator este o dovada de normalitate si pana la urma statul ar trebui sa incurajeze platile cu cardul, nu sa le descurajeze. Noi vorbim de un venit obtinut nu de la angajator, ci de la un tert care este multumit mai mult sau mai putin de serviciul chelnerului si al restaurantului. Banii nu vin de la angajator, ci pot sa treaca cel mult prin angajator si sa ajunga la angajat, cu retinerea cotei de impozit, cea care este", a explicat Biris. 

Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, in perioada decembrie 2015 - septembrie 2016, a subliniat ca, la ora actuala, exista o reglementare a impozitarii bacsisului, dar numai in cazul cazinourilor, unde exista reguli mai speciale. 

"Sa nu-si inchipuie cineva, in momentul de fata, ca atunci cand platesti nota si lasi chelnerului bacsis, bacsisul ramane la chelner. Tot bacsisul se colecteaza la restaurant si se imparte intre lucratori cu o anumita cheie, dar astazi nu se plateste impozit pentru el. Sa ne spuna ANAF-ul cati chelneri declara veniturile din alte surse, adica bacsisul. In momentul de fata, noi avem o reglementare a impozitarii bacsisului, dar doar la cazinouri, unde sunt niste reguli mai speciale. Nu inteleg de ce un lucru care era bun a trebuit eliminat si nu s-a incercat atunci sa se vada de fapt de ce nu merge si corectate acele probleme care au generat discutiile respective. Reglementarea ar putea fi aplicata si de luna urmatoare, simplu si eficient. Nu vad o problema nici pentru restaurante, nici pentru ANAF. Pana la urma suntem cetateni ai statului si statul trebuie finantat. Ca sa putem avea impozite mici, acestea trebuie platite de toti. Aceasta era, de fapt, cheie atunci cand s-a introdus cota unica. Nu se poate ca bugetul sa fie finantat numai de unii", a mentionat avocatul. 

Miercuri, patronatele din industria hotelurilor si restaurantelor din Romania (HORA) au sustinut, printre altele, ideea legalizarii bacsisului fiscal, precum si reglementarea muncii sezoniere in domeniu si promovarea jobului in industrie. 

"Educatia din industria de restaurante poate sa fie un pilon foarte bun de atractie si de pastrare a resursei umane. Poate cea mai mare durere a industriei, astazi, este resursa umana. Cum putem sa functionam si noi mai eficienti, fara sa mai avem restaurante de nivel mediu. Printre obiectivele noastre pe termen mediu si lung se afla legalizarea tipsului fiscal. In Romania, astazi, nu poti sa platesti tips pe card, de exemplu. Un subiect de care ne lovim din ce in ce mai serios. In Israel, de exemplu, poti plati cu cardul tipsul. Un alt obiectiv este modificarea Legii privind munca sezoniera. Chiar ieri (marti, 10 aprilie 2018, n.r.) s-a votat in Camera Deputatilor un proiect privind legalizarea muncii sezoniere in hoteluri si restaurante. De asemenea, invatamantul dual si promovarea jobului in industrie. Vrem sa schimbam aceasta parere despre industria ospitalitatii, cum ca ar fi un job temporar. Sa putem avea cultura de a putea intra din tinerete in industria ospitalitatii si sa putem iesi la pensie ca o persoana demna", a afirmat Dragos Petrescu, presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA). 

In anul 2015, Guvernul a decis sa legifereze bacsisul, acesta urmand sa fie evidentiat pe un bon fiscal separat si taxat cu 16%. In urma controverselor iscate la vremea respectiva pe marginea acestei reglementari, ministrul Finantelor de atunci, Eugen Teodorovici, a luat hotararea de a renunta definitiv la acea masura. 

Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) organizeaza, incepand de miercuri, timp de doua zile, cea de-a doua editie a Conferintei Nationale a Industriei Ospitalitatii. 

HORA este autoritatea reprezentativa a industriei ospitalitatii romanesti, avand misiunea de a sustine si de a promova interesele si valorile comune ale membrilor sai pe plan national si international. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

reglementarea impozitarii venituri normalitate bugetul gabriel biris
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1183 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023513 (s)