News Flash:

Groapa Ruginoasa - Muntii Apuseni

7 Martie 2012
2957 Vizualizari | 0 Comentarii
Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa este o rezervatie naturala situata in Muntii Batrana, la est de Pasul Vartop, in judetul Alba, Transilvania. Groapa se situeaza la sud - vest de Rezervatia Naturala Platoul carstic Padis - Cetatile Ponorului, in apropiere de Izbucul Galbenei (un mic lac de 4-5 metri diametru), Pestera Gardului, Avenul Bortig, Cetatile Ponorului, Ghetarul de la Barsa, Pestera Focul Viu.


Reprezinta un caz interesant unic in Europa de adaptare a reliefului la alcatuirea geologica; este vorba de bazinul gigantic al unui torent a carui geneza este intim legata de prezenta unei stive de gresii suprapuse calcarelor care, dizolvate carstic le-au submimat, pregatind terenul pentru o intensa actiune eroziva regresiva.


Groapa Ruginoasa, cu aspectul sau fantastic care sugereaza un colt din Canionul Colorado este un adevarat laborator morfologic.

Depozitele de varsta Jurasica sunt alcatuite dinc alcare negre, dolomite, sisturi argiloase ce alterneaza cu conglomerate si gresii cuartitice.


Toponimul este dat de culoarea maroniu, cafeniu - negricioasa a rocilor ce sunt sectionate de procesele de torentialitate. O rana sapata in trupul muntelui - asa este descrisa prin carti Groapa Ruginoasa, o ciudatenie a naturii. Privita de la departare pare un veritabil canion rosu ivit intr-o vale, in pantecul verde al Muntilor Apuseni.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

groapa ruginoasa pasul vartop izbucul galbenei pestera gardului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2302 viz    0 com
2321 viz    0 com
3943 viz    0 com
2540 viz    0 com
2758 viz    0 com
3850 viz    0 com
1973 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0788 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020345 (s)