News Flash:

Guvernul a aprobat modificari la legislatia penala si procesual penala. Noi reguli pentru autorii accidentelor cu victime

21 Noiembrie 2017
858 Vizualizari | 0 Comentarii

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, a Legii 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si a altor acte normative, se arata intr-un comunicat al Executivului. Astfel, soferii care consuma alcool sau stupefiante dupa ce au produs un accident in care au fost victime, inainte de recoltarea problelor biologice, vor avea dosar penal.

Conform sursei citate, proiectul de lege este elaborat de Ministerul Justitiei si are in vedere modificarea si completarea legislatiei penale si procesual penale pentru punerea acesteia in acord cu prevederile Constitutiei, asa cum au fost acestea interpretate prin 13 decizii ale Curtii Constitutionale.

Potrivit Guvernului, sunt propuse si interventii punctuale asupra Legii 682/2002 privind protectia martorilor, Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator si a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

'Principalele reglementari din legislatia penala si procesual penala cu privire la care sunt propuse modificari sunt cele referitoare la modul de aplicare a legii penale mai favorabile, momentul pana la care poate interveni impacarea partilor in procesul penal, recuzarea procurorilor, definitia infractiunii continuate, unele dintre infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, reglementarea cazurilor de nulitate absoluta, revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, reglementarea vizitei intime in cazul persoanelor private de libertate', se arata in comunicat.

Conform sursei citate, in Codul penal, la capitolul - 'Infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice' - este incriminata si fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, neinmatriculat sau neinregistrat sau cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare. De asemenea, conducerea unui tractor agricol sau forestier, fara permis de conducere, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Totodata, se propune introducerea unei noi infractiuni - este vorba de consumul de alcool sau de alte substante - ulterior producerii unui accident de circulatie. Astfel, fapta conducatorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substante psihoactive, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pana la recoltarea probelor biologice, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

'Daca persoana aflata in una din situatiile de mai sus efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla in procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani. Nu constituie infractiune consumul de substante psihoactive, dupa producerea accidentului de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane si pana la recoltarea probelor biologice, daca acestea sunt administrate de personal medical autorizat, in cazul in care acestea sunt impuse de starea de sanatate sau de vatamarea corporala a conducatorului auto', se precizeaza in comunicat.

In ceea ce priveste Codul de procedura penala, se propun modificari care vor fi in concordanta cu prevederile a opt decizii ale Curtii Constitutionale.

'De exemplu, se propune o reglementare distincta a procedurii recuzarii procurorului cand aceasta intervine in faza de urmarire penala de cea care intervine in fata judecatorului de drepturi si libertati, judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata', mentioneaza sursa citata.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvernul proiect lege modificarea codul penal procedura penala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0845 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020322 (s)