News Flash:

Hribii, o delicatesa in Franta si Italia. In Romania, sunt vanduti pe marginea drumului

16 Iulie 2018
102 Vizualizari | 0 Comentarii

In timp ce in Franta si Italia o portie de hribi costa zeci de euro, la noi aceste ciuperci foarte gustoase, comparate adesea cu trufele, sunt vandute pe marginea drumului.

In lipsa unui sistem centralizat de colectare, hribii se risipesc desi ar putea aduce statului milioane de euro anual. Iar proprietarii micilor fabrici de procesare se lupta sa-si gaseasca parteneri pe piata externa.

In hala de procesare a unei fabrici din Oradea au intrat, in ultimele saptamani, intre 8 si 10 tone de hribi. Ciupercile, adunate din padure, au fost sortate, curatate si congelate. Acum a sosit vremea sa fie ambalate si trimise in Italia.

Alexandru Chis, procesator de ciuperci: “Am avut o fructificatie cum n-am mai avut de prin anii 2005-2006. Tot ce s-a procesat se ambaleaza si se fac loturi care vor fi expediate pe piata externa.”

Hala fabricii este plina cu lazi si cutii de hribi. La Cluj, oamenii vand hribii culesi din padure pe marginea drumului. Vanzatorii ii invata pe clienti cum se curata hribii, de unde vin si cum se prepara.

Vanzator: “Avem foarte multe ciuperci”
Reporter: “Cu cat dati kilogramul?”

Vanzator: “Cu 25 de lei tocanita, cu maioneza, la gratar, hribele se pot face in mai multe feluri.”

In unele locuri din tara, Directiile Silvice nu aduna hribi pentru ca, spun reprezentantii lor, profitul ar fi mai mic comparativ cu fructele de padure.

Adrian Jurcau, Directorul Directiei Silvice Bihor: “Momentan achizitionam doar afine. Ciuperci nu achizitionam si nici nu am concesionat suprafete pentru recoltare. Sunt bine platite dar, in principal, in pretul acestora ponderea mare o are efortul de a cauta aceste ciuperci.”

Si totusi, procesatorii spun ca afacerea este una profitabila. Un kilogram de hribi proaspeti se vinde acum, in Italia, en-gros, cu 5 euro si jumatate. La toamna, pretul creste.

In restaurante, hribii sunt considerati o delicatesa. O portie de hribi cu paste sau risotto, ajunge la 30 de lei.

Nici in supermarketurile de la noi, hribii nu sunt ieftini. De la procesator la vanzator pretul se dubleaza. O casoleta de 500 de grame ajunge, pe raft, la 30 de lei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sistem centralizat colectare hribii risipesc proprietarii procesare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022658 (s)