News Flash:

Iarna in Arctica

28 Februarie 2012
1510 Vizualizari | 0 Comentarii

Înfrângerile suferite au dus la concluzia ca Polul Nord poate fi cucerit, dar nu cu ajutorul navelor, ci mai curând, pe sanii cu ajutorul câinilor. Asa se explica de ce navigatorul englez William Edward Parry, împreuna cu 27 de colaboratori, a întreprins, in anul 1827, o astfel de expeditie polara pe sanii. Spre marea mirare a exploratorilor au aparut obstacole la care nu se asteptau: ziduri formate din ghetari îngramaditi unii peste altii, crapaturi adânci si - ce era mai surprinzator - terenul de sub picioare se misca, ghetarii pluteau in deriva, având directia nord - sud-vest, adica Groenlanda. Si totusi, facând eforturi supraomenesti, Parry reuseste sa ajunga pâna la 82°45' grade latitudine nordica.

În zadar însa oamenii înaintau spre nord. Miscarea în deriva a fost mai tare decât dârzenia lor. Cu mare amaraciune, Parry a trebuit sa se întoarca înfrânt.
Asaltul Arcticii continua totusi. In anul 1875 spre Polul Nord porneste cu succes pâna la 82°27' latitudine nordica o expeditie engleza condusa de G. Nares. Iarna aspra si prea timpurie ii forteaza pe calatori sa ramâna pe vaporul ''Alerth'' prins între gheturi. In vara urmatoare, expeditia ajunge cu greu pâna la 83°20' latitudine nordica, dar multi membri ai expeditiei se înbolnavesc de scorbut si mor. Dupa o lupta grea, echipajul scapa din acesta sinistra captivitate de gheata. In drum spe casa, Nares trimite din Irlanda o telegrama plina de pesimism : ''Polul Nord e inaccesibil'' !

Dar concluzia acesta nu dezarmeaza pe cercetatorii dornici sa ajunga la pol. În 1879, o expeditie americana condusa de locotenentul De Long se îndreapta spre nord pe vasul '' Jannette ''. De Long descopera doua insule ce au fost numite De Long si Jannette. În 1881, vasul ''Jannette'' se scufunda strivit de gheturi. Echipajul se salveaza cu greu. Porneste apoi cu sanii spre delta fluviului Lena pe jos. Putini participanti însa au supravietuit. De Long a fost gasit abia in primavara urmatoare. Urmele ultimului sau popas erau sinistre: trupurile chircite ale exploratorilor morti de foame si de frig in jurul unui foc stins, creioane, ultimele note scrise de De Long.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

polul nord groenlanda parry asaltul arcticii scorbut
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1005 viz    0 com
970 viz    0 com
3698 viz    0 com
7019 viz    0 com
3838 viz    0 com
2854 viz    0 com
3499 viz    0 com
3730 viz    0 com

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1027 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013585 (s)