News Flash:

In linistea Sihastriei

17 Noiembrie 2011
2407 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Sihastria
Manastirile din nordul Moldovei au devenit cu siguranta un punct de reper important în turismul românesc. Fie ca e vorba de turistii români sau de cei straini, oricine îsi propune sa viziteze nordul tarii noastre nu poate sa nu includa în itinerariul sau nume ca Agapia, Voronet, Sucevita, Moldovita, Varatec, Sihastria, Sihla, Manastirea Neamtului, Putna etc.

Locuind în Moldova, recunosc ca numele acestea au devenit familiare pentru mine. Când eram copil am vazut de multe ori manastirile, fie cu parintii, fie în excursiile cu scoala. Atunci nu întelegeam însa de ce atât de multa lume îsi alegea ca punct de reper aceste edificii religioase. Mie mi se pareau ca prea seamana între ele si sobrietatea care le înconjura îmi dadea uneori fiori. De aceea, dupa ce am crescut, nu m-am întors niciodata în nord.

Saptamâna trecuta aveam însa nevoie de o zi de relaxare, dupa o luna aglomerata la serviciu. Am ales rapid – zona Neamtului. Nu stiu de ce. Poate ca un magnet imaginar m-a atras acolo. Nu vazusem niciodata manastirea Sihastria... Pâna duminica trecuta...

Construita pe valea pâraului Secu, la 16 km de Târgu Neamt, în valea lui Anastasie (cum o numesc localnicii), manastirea Sihastria este ridicata pe locul în care, în jurul anului 1640, a fost întemeiata o sihastrie de catre câtiva calugari ai Manastirii Neamt. Câtiva ani mai târziu, episcopul de Husi, Ghedeon, a ridicat acolo o bisericuta din lemn si câteva chilii. Istoria si-a pus pecetea asupra bisericii, care a suferit rând pe rând, efectele invaziilor tatarilor si mai târziu ale otomanilor. Biserica actuala a fost ridicata abia în 1824-1825. La fel si zidul care îi da aspectul unei fortarete.

Cladirea nu impresioneaza neaparat prin grandoare, ci mai ales prin atmosfera de pace care o înconjoara. La amiaza e invadata de o lumina linistitoare care îti da sentimentul ca te afli într-o alta lume, desprinsa de toate cele omenesti.
Tot aici se afla mormântul parintelui Cleopa, precum si chilia în care acesta si-a petrecut ultimii ani ai vietii. Bancutele din fata casei cu pridvor sunt goale, dar amintirea marelui om este înca vie în inimile celor care l-au cunoscut si carora le-a adus lumina în suflet. Magnolia si liliacul erau înca în floare la Sihastria. Poate ca si florilor le place sa zaboveasca mai mult în pacea unui astfel de loc minunat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

agapia voronet sucevita moldovita varatec sihastria sihla putna
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1944 viz    0 com
2334 viz    0 com
2098 viz    0 com
4366 viz    0 com
2156 viz    0 com
6876 viz    1 com
4291 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0877 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013559 (s)