News Flash:

In sfarsit o veste buna pentru toti romanii din strainatate. Ai lucrat cel putin un an in afara? Iata cum poti beneficia de bani in plus

1 Februarie 2018
1734 Vizualizari | 0 Comentarii

Persoanele care au lucrat, in conditii de legalitate, si in alte state europene, pot sa beneficieze de drepturi de pensie si din Romania, dar si din celelalte state, in conformitate cu reglementarile in vigoare. Practic, stagiile de cotizare din celelalte tari vor fi avute in vedere la stabilirea pensiei de catre autoritatile romane. In cele ce urmeaza, vom enumera aspectele importante de care trebuie sa tina cont cei care au lucrat si in afara tarii noastre.

Persoanele care au lucrat in mai multe tari pot beneficia de drepturi de pensie in fiecare dintre ele. Daca ne referim la statele din Uniunea Europeana, la Elvetia, Islanda, Norvegia sau Lichtenstein, atunci stabilirea pensiei pentru perioadele in care au lucrat intr-una dintre aceste tari tine cont de regulile stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

Regulile sistemului de stabilire a pensiei din Romania nu sunt identice cu cele din alte state, iar persoanele care lucreaza in mai multe tari ar trebui sa se documenteze cu privire la conditiile de acordare a pensiei din statul strain in care muncesc. Spre exemplu, varsta legala de pensionare difera de la un stat la altul. Culegerea acestor informatii esentiale din fiecare stat, inainte de a merge cu o cerere de stabilire a pensiei la casa de pensii din Romania, este importanta pentru a nu avea surprize la momentul in care vom primi o pensie mai mica decat ne-am fi asteptat, de exemplu.

Fireste, cele mai importante aspecte ce trebuie respectate pentru a putea beneficia de drepturile de pensie din celelalte state este ca munca in alte tari sa se fi desfasurat in conditii de legalitate si cineva sa ne fi platit contributiile aferente. Altfel, pentru perioadele in care am lucrat fara indeplinirea conditiilor de legalitate in munca din tara respectiva, nu putem spera ca ele sa fie luate in calcul nici la stagiul minim de cotizare, nici la stabilirea valorii pensiei cerute in Romania (sau in oricare alt stat).

Apoi, pentru ca anii lucrati in strainatate sa fie luati in considerare, solicitantii trebuie sa fi muncit in fiecare stat cel putin un an, dupa cum prevede regulamentul. In unele tari, este obligatoriu sa fi lucrat o anumita perioada pentru a dobandi dreptul la pensia corespunzatoare – in Romania, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, potrivit reglementarilor in vigoare. La calculul pensiei insa, casa de pensii trebuie sa aplice principiul cumularii perioadelor de cotizare, ceea ce inseamna ca va lua in calcul toate perioadele in care ati lucrat in alte tari, ca si cum ati fi lucrat pe teritoriul Romaniei.

Spre exemplu, stiind ca stagiul de cotizare minim in Romania este de 15 ani, iar in statul X, de 20 de ani, o persoana care a lucrat zece ani in Romania si sapte ani in statul X poate sa ceara pensie in Romania chiar daca aici nu a lucrat decat zece ani, deoarece casa de pensii romana este obligata sa ia in calcul perioada de cotizare din statul strain – ceea ce duce la depasirea limitei minime de 15 ani.

Nota: De retinut este ca tara noastra are incheiate acorduri bilaterale pe modelul regulamentelor europene cu Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Moldova, Canada si Israel. Totodata, Romania aplica alte acorduri si conventii bilaterale de securitate sociala cu Maroc, Armenia, Belarus, Ucraina si Rusia. Asadar, si cei care au lucrat intr-una dintre aceste tari pot sa obtina o pensie internationala.

De asemenea, trebuie sa stim ca nu avem la dispozitie solutia „recuperarii” contributiilor facute in alte state. Daca vorbim de unul dintre statele mentionate mai sus, perioada pentru care am contribuit la pensii si valoare contributiilor vor fi avute in vedere la momentul in care ni se va stabili pensia totala. In orice caz, aceste contributii din strainatate nu se vor pierde.

Mai multe AICI
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

persoanele tari drepturi pensie uniunea europeana elvetia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1255 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037167 (s)