News Flash:

Lacul Rosu

26 Martie 2012
1837 Vizualizari | 0 Comentarii
Lacul Rosu

La poalele Muntilor Hasmasu Mare se intinde cel mai mare lac natural montan din Romania. Numele acestui lac provine de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi cu oxizi si hidroxizi de fier. Fauna si flora din imprejurimile lacului este bogata si este formata din paduri de conifere, printre ele zarindu-se arar aluni, salcii de munte; pe versantii din preajma se pot observa bradul alb, paltinul si plopul de munte, iar dintre animalele care vietuiesc pe aceste culmi amintim rasul, capra neagra, lupul, cerbul si mistretul.

Lacul Rosu este un lac de baraj natural format in 1837 si situat langa Cheile Bicazului la poalele lui Hasmasul Mare, in apropierea orasului Gheorgheni din judetul Harghita. Dupa masuratorile din anul 1987 dimensiunile lacului sunt urmatoarele: perimetrul 2.830 m, aria 114.676 m², volumul apei acumulate 587.503 m³.

Este cel mai mare lac natural montan din Romania. S-a format prin surparea unui flanc al Muntelui Ghilcos. Numele sau provine de la Paraul Rosu care traverseaza straturi de culoare rosie cu oxizi si hidroxizi de fier. In limba germana se cheama "Mordersee" ("Lacul Ucigasul"; in l.magh. "gyilkos" = "ucigas"), deoarece - potrivit legendei - surparea de teren ar fi ingropat un pastor impreuna cu turma sa de oi.


 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

hasmasu mare paraul rosu bradul alb baraj natural cheile bicazului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1023 (s) | 25 queries | Mysql time :0.014177 (s)