News Flash:

”Leguma omului sarac” este acum considerata un super-aliment. Efectele ei benefice sunt uimitoare

30 Aprilie 2018
2126 Vizualizari | 0 Comentarii

Relicve istorice arata ca aceasta planta a fost folosita de mii de ani, asa ca de ce nu am continua sa o consumam si acum?

Considerata la un moment dat leguma omului sarac, pentru unii fiind doar o buruiana nedorita si greu de eliminat, in ultimii ani, beneficiile acestei plante au fost redescoperite si tot mai multi oameni raman surprinsi de cat de hranitoare este iarba grasa. Din buruiana, iarba grasa a devenit o super- leguma ce si-a facut loc atat in meniul de zi cu zi al oamenilor interesati sa se hraneasca sanatos, cat si in cele mai extravagante restaurante, sau in diete si cure de detoxifiere recomandate de nutritionisti din toata lumea, scrie epochtimes-romania.com.

Iarba grasa, porcina, iarba porcului sau grasita cum se mai numeste in popor, are de fapt foarte multe denumiri, fiind raspandita pe tot globul. La noi in tara este cunoscuta inca de pe vremea geto-dacilor sub numele de lax sau iaca, iar in occident, o regasim cel mai des sub denumirea de portulac.

Tulpina este putin rosiatica, suculenta, iar frunzele au forma unor lacrimi si sunt destul de groase si suculente. La rupere, planta secreta un lichid clar, putin vascos, asemanator cu sucul de aloe vera. De obicei are flori galbene care se deschid in timpul diminetii si se inchid dupa amiaza. Dupa ce florile se vestejesc, se formeaza niste seminte mici de culoare neagra.

Numele stiintific al acestei plante este portulaca oleracea. Portulaca - provine din latinescul "potare", nu este de mirare ca planta a fost privita inca din antichitate ca un fel de ''lapte vegetal'' foarte nutritiv.

Informatii nutritionale si medicinale

Vegetarienii sau persoanele carora nu le place pestele vor fi incantati sa consume aceasta planta cu gust acrisor ce aduce putin cu gustul de lamaie. Iarba grasa este o sursa excelenta de calciu, fier si grasimi omega-3 ce se gasesc in cantitate mai mare decat in orice alta leguma sau chiar in unele specii de peste.

Este foarte bogata in vitaminele C si A cunoscute pentru proprietatile sale detoxifiante si antioxidante, precum si vitamine din grupa B, E, PP si caroten.

Potrivit doctorului naturopat Darren Hey din Australia ''cel mai important este faptul ca are un continut extrem de ridicat in magneziu. Magneziul este utilizat in peste 300 de procese enzimatice in organism - pentru relaxarea musculaturii, formarea oaselor, generarea de energie, producerea de hormoni si neurotransmitatori, sinteza de proteine, controlul glicemiei, sinteza de anticorpi, sinteza hemoglobinei, stabilitatea tensiunii celulelor nervoase si a stabilitatii membranei celulare - pentru a numi doar cateva. O parte din magneziu se pierde din organism ori de cate ori ne deshidratam''.

In tratamente naturiste, se considera ca frunzele ierbii grase au aceleasi proprietati ca si aloe vera.

Folosita in China ca planta medicinala de mii de ani, este recomandata in arsuri, tratamentul diareei, probleme intestinale, sangerari interne, sau la scaderea tensiunii arteriale.

Sucul acestei plante este indicat, printre altele, in boli renale si digestive, ateroscleroza, dereglari hepatice, diabet, afectiuni oculare si spasme musculare.

Semintele sunt folosite sub forma de ceai in caz de balonari, tulburari de somn, boli de ficat, dureri de articulatii etc.

Iarba grasa in bucataria internationala

Hanne Blank, renumita scriitoare si bucatar-sef din Baltimore, a prezentat intr-un interviu acordat publicatiei Baltimore Sun cateva lucruri interesante despre iarba grasa, facand referire la cateva moduri de preparare a aceasteia in diferite bucatarii internationale.

Blank considera iarba grasa o leguma de-a dreptul fantastica, pe care o cultiva in fiecare an in gradina sa. Pe de o parte o foloseste pentru a tine sub control alte buruieni pe sub tulpinile de castraveti, iar pe de alta parte pentru ca ii place sa o consume.

O recomanda in special pentru salata. Este minunata in salate verzi si, de asemenea, adaugata la salate mai complexe, cum ar fi salata Nicoise, pentru ca textura si gustul merg bine cu alimente mai uleioase, cum ar fi maslinele si ansoa.

Este o leguma folosita in bucatariile traditionale din multe tari din lume.

Modul de preparare

Exista doua modalitati principale de gatire. Una dintre ele este foarte rapida la foc mare, intalnit cu precadere in bucataria asiatica. Dupa aceasta metoda, iarba grasa poate fi preparata fara grasime intr-o tigaie incinsa bine la temperatura ridicata, iar dupa ce se caleste usor, aceasta se stropeste bine cu un sos sau cu suc de citrice. De fapt, se poate cali in moduri variate, in functie de diferitele tehnici regionale chinezesti. Este foarte potrivita pentru retete care folosesc spanac sau legume similare. Merge bine cu boabe fermentate de fasole neagra, si de asemenea, cu sos de peste – gustul astringent al boabelor fermentate merge bine cu gustul usor acid si textura suculenta a ierbii grase.

Un alt mod de a gati, folosit in intreaga lume, este sub forma de tocanita. In bucataria Mexicana, mancarurile cu iarba grasa sunt deosebit de bune. In diferite regiuni din Mexic veti gasi retete pentru “verdolagas”, acesta fiind numele in spaniola folosit pentru iarba grasa. Folosita in tocana cu carne, ardei iute si ceapa, la fel ca in aproape toate mancarurile mexicane cu carne, iarba grasa devine usor mucilaginoasa, avand un efect foarte asemanator cu acela al bamelor tinere puse in mancare (iarba grasa poate substitui bamele). Verdolagas con salsa este, de asemenea, un fel de mancare foarte populara si intr-adevar gustoasa. Hanne recomanda “verdolagas verde con salsa” in combinatie cu limba.

Portulacul se gaseste, de asemenea, in multe alte bucatarii din lume. Mancarea turceasca “semizotu domatesli” este un fel de mancare cu rosii si iarba grasa inabusite. Este pe aceeasi linie cu fasolea verde greceasca fasolakia. Grecii gatesc, de asemenea, iarba grasa, uneori cu lamaie si cartofi, sumac si cimbru, aceasta fiind o combinatie destul de inspirata.

Atentie la cules

Dupa legile nescrise ale acestui univers, dualitatea dintre bine si rau se manifesta in egala masura si in lumea plantelor. Astfel, de multe ori in acelasi loc in care creste iarba grasa, creste si laptele cucului (Euphorbia Maculata) ce se aseamana cu iarba grasa dar este extrem de toxica.

Laptele cucului are tulpini subtiri, frunzele mai mici, nesuculente si la rupere secreta un lichid alb-crem care ce este toxic (se poate vedea diferenta dintre cele doua plante in slide).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

leguma buruiana beneficiile redescoperite iarba grasa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0811 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020230 (s)