News Flash:

Manastirea Adam - Galati - FOTO

20 Octombrie 2013
3379 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Adam este o manastire ortodoxa din Romania situata in satul Adam, judetul Galati.

Manastirea este situata pe Dealul "Aparatura", cel mai inalt deal din codrii de la Adam. Accesul spre manastire se poate face fie din drumul national DN 26 Galati – Barlad, intre localitatile Bursucani si Balabanesti, fie din drumul judetean DJ 251A Tecuci – Targu Bujor, prin localitatea Fundeanu (la 7 km.de Adam), fie din DJ 242 Galati - Targu Bujor - Barlad; in dreptul localitatii Ghinghesti DC 103 (la 5 km.de Adam).

Biserica este o constructie veche, in forma de cruce, cu arhitectura in stil moldovenesc si zidurile groase de 1,5 m. Este compartimentata in Altar, naos, pronaos si pridvor inchis. La 70 m, in dreapta bisericii se afla clopotnita din lemn pe sub gangul careia se intra in incinta manastirii. Pictura dateaza din secolul al XVIII-lea, este realizata in ulei si tempera, a fost restaurata in anii 2006-2007, impreuna cu catapeteasma. Cea mai veche pisanie a bisericii dateaza din 1869 si mentioneaza: „In zilele prea inaltatului Domn Carol I, 1869 octombrie 20, cu ajutorul Celui Prea Inalt si al Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, s-au pus in reparatie aceasta biserica“.

Prima asezare monastica a fost intemeiata la mijlocul secolului al XVI-lea, cand un calugar venit din rasarit a aratat unui cioban instarit din codrii acestor locuri o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni, propunandu-i sa ridice aici un schit. Ciobanul nu numai ca nu a ezitat a-i implini dorinta, dar el insusi a devenit monah, ajutand la ridicarea unei bisericute din lemn cu hramul „Tuturor Sfintilor" si a catorva chilii in jurul ei. .Asa s-ar fi construit, se pare, o prima bisericuta din lemn, cu hramul „Tuturor Sfintilor”.

In 1630, turcii care au trecut pe aici cu prilejul unui razboi i-au dat foc, calugarii gasindu-si refugiu in padurile din apropiere. Trecand pe aici capitanul Vasile Adam (devenit apoi Varvara monahul), impreuna cu fratii sai Costi, Movila si Dabija (coborati din Aprodul Purice al lui Stefan cel Mare si Sfant) s-a hotarat sa construiasca biserica din temelii.

Documentele istorice unanim recunoscute afirma ca manastirea a fost ctitorita de capitanul Adam la mijlocul secolului al XVII-lea si sfintita la 14 octombrie 1652.

La 1685, Mitropolitul Sava si marii boieri confirma dorinta ctitorilor si a egumenului Leontie ca manastirea sa fie inchinata Muntelui Sinai.

Mai tarziu, la 5 iulie 1759, egumenul Iorest Movila scrie domnitorului Teodor Calimach ca, dupa ample lucrari de refacere, hotaraste sa inchine aceasta manastire Mitropoliei de la Iasi, deoarece parintii din Sinai nu o considerau trebuincioasa. Domnitorul va intari aceasta inchinare printr-un document din 12 august 1759.

In urma cutremurului din 1802, vechea biserica s-a prabusit, actuala biserica fiind ridicata pana in anul 1813, la cativa metri distanta de cea veche, prin staruinta staretilor Ioanichie Greceanu si Metodie Gociu.

La 1826, din motive neelucidate, maicile de la Adam au fost stramutate la manastirea Floresti, jud. Vaslui, calugarii de acolo fiind adusi la Adam, dar in 1835 se revine asupra acestei decizii, Adam-ul ramanand mai departe manastire de maici.

La 1864 manastirea este deposedata de averile sale, ramanand cu mici suprafete de teren, insuficiente pentru acoperirea nevoilor curente. Statul se obliga sa plateasca o parte din cheltuielile de intretinere, dar viata de obste este practic desfiintata, maicile fiind nevoite sa se intretina singure.

Biserica a fost grav avariata la cutremurele din 1869, 1940, si 1977.

Intre 1860 si 1885, manastirea a administrat si un spital de boli neuropsihice, care functiona in apropiere, mutat apoi la Socola, in Iasi.

In 1918 este infiintata o scoala de fete, cu invatatoare platite de stat, dar administrata de personal monahal, iar in 1922, o scoala de industrie casnica, pentru surorile din manastire si tinerele din zona respectiva.

Atelierele de covoare si tesaturi ale manastirii, infiintate in 1850, erau vestite in epoca, ele devenind, dupa 1948, cooperativa de productie „Cooperatorul”.

In anul 1959, cand Manastirea „Adam” a devenit cooperativa „Tractorul rosu”.

Intre 1991 - 2001, manastirea este reinfiintata la initiativa Inaltpreasfintitului Casian al Dunarii de Jos.In aceasta perioada, manastirea functioneaza ca manastire de calugari, sub indrumarea p.cuv.protos. Mihail Nare, duhovnicul Manastirii Buciumeni Dupa aceasta data, edificiul a redevenit manastire de maici, stareta fiind maica Anastasia Cimbru, care, alaturi de mica obste de 11 maici. Intreaga activitate se revigoreaza, realizandu-se consolidarea bisericii, restaurarea picturii, constructia unui nou si modern corp de chilii, alimentarea cu apa curenta si amenajarea anexelor gospodaresti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

manastirea_adam
manastirea adam satul adam galati aparatura muntelui sinai
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 35 queries | Mysql time :0.043483 (s)