News Flash:

Manastirea Bisericani - Neamt

16 Septembrie 2011
2263 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Bisericani

Manastirea Bisericani este una dintre cele mai importante manastiri din aceasta zona, care, timp de aproape trei veacuri a rivalizat ca bogatie si ca forta spirituala cu vechea ctitorie a lui Alexandru cel Bun de la Bistrita. Se poate ajunge aici urmand firul de asfalt al soselei Piatra Neamt - Bicaz (DN 15), apoi mergand, la doar 10 km de oras pe un drum lateral (DJ 157C), pe un traseu sinuos care sfarseste in fata complexului de cladiri al Sanatoriului Bisericani.

Initial, aici pare sa fi existat o sihastrie a Manastirii Bistrita, intr-un loc retras si indepartat, marginit la apus de muntele Pietrosul, la sud de dealurile Crucii si Grecului si Varnava la nord. O veche traditie consemneaza sosirea la Bistrita a monahului Iosif care, dupa un indelung pelerinaj prin Locurile Sfinte, se reintoarce in fruntea unui grup de anahoreti ce-l insotisera in anii petrecuti acolo. Din cate se pare, primul schit de lemn s-a ridicat aici inca din vremea lui Alexandru cel Bun, acesta facand si primele donatii. Mai tarziu, Stefan cel Mare, Stefanita Voda, Petru Rares si Alexandru Lapusneanu s-au inscris si ei printre ctitorii-donatori, Stefanita Voda fiind acela care a ridicat prima biserica de zid.

De la inceputul secolului al XVII-lea, Schitul Bisericani este recunoscut ca manastire, ajungand sa se numere printre cei mai mari proprietari funciari de pe valea Bistritei. Aceasta perioada, atat de rodnica sub aspect economic, se manifesta pozitiv si in dezvoltarea ansamblului de locuinte al manastirii. In 1627, sub Miron Barnovchi Movila, se construiesc primele trei turnuri ce vor marca tot atatea colturi ale incintei, iar in 1631, in timpul domniei lui Moise Movila, marele logofat Dumitrascu zideste si turnul cel mare din coltul sud-vestic. Tot atunci sau in anii imediat urmatori se construiesc si zidurile de incinta dintre aceste turnuri, Manastirea Bisericani transformandu-se intr-un loc sigur chiar si in vremurile cele mai tulburi.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea bisericani sanatoriului bisericani locurile sfinte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3577 viz    0 com
2396 viz    0 com
2540 viz    0 com
2820 viz    0 com
2490 viz    0 com
1319 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1065 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013699 (s)