News Flash:

Manastirea Celic Dere - Tulcea

17 Martie 2012
3321 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Celic Dere

Situata in comuna Frecatei, judetul Tulcea, Manastirea Celic-Dere este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunare si Marea Neagra. Numele este luat de la paraul Celic-Dere (in limba turca celik dere „paraiasul de otel").

Potrivit Marelui Dictionar Geografic al Romaniei, asezamantul a fost infiintat in 1835 de arhiereul Athanasie Lisivenco. Pe de alta parte, potrivit arhimandritului Roman Sorescu, manastirea a fost intemeiata aproximativ in 1840 de calugari romani si doi calugari rusi reveniti de la Muntele Athos, arhimandritul Athanasie Lisifenco si schimonahul Paisie. Manastirea de calugari Celic-Dere s-a transformat in 1845 in manastire de maici, aduse din Basarabia. Monahii au fost stramutati langa balta Saon, unde si-au construit o bisericuta si cateva chilii, adica viitoarea Manastire Saon. Cladirea s-a degradat in timp din cauza infiltratiei de apa din inundatii. In 1925 au fost ridicate biserica mare a manastirii si o mare parte dintre cladirile actuale. Noua biserica a asezamantului a fost pictata in 1926-1932 in fresca de pictorul Gheorghe Eftimiu din Bucuresti in stil neobizantin, cu motive obisnuite in bisericile romanesti din epoca brancoveneasca. Biserica a fost sfintita in 1932 de episcopul Cosma Petrovici cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Biserica din piatra a manastirii a fost construita intre 1901-1916, fiind ctitorita de episcopul Partenie Clinceni.

Constructia este caracterizata prin suprapunerea a doua biserici. In exterior, despartirea bisericilor este marcata de un brau inconjurator. Are trei turle, una mare pe altar-naos, octogonala, cu opt ferestre inguste si inalte, prevazute cu ancadramente din piatra, si doua mai mici, pe pridvorul inchis, asezate dreapta-stanga, tot de forma poligonala. Pridvorul deschis este sustinut de patru coloane mari, asezate in fata, si alte doua (dreapta-stanga) care marginesc peretele pridvorului inchis. In paraclisul manastirii, pe partea stanga, langa altar, se gaseste icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, imbracata in argint si poleita cu aur, care a scapat de doua ori din foc.
Lacasul monahal poseda o bogata colectie de arta bisericeasca veche. Muzeul colectiilor bisericesti adaposteste obiecte de valoare istorica, artistica si documentata: 27 de documente in limbile turca, araba si persana; Biblia lui Serban Cantacuzino din 1688; icoana Maicii Domnului din 1600; manuscrise si tiparituri din perioada 1696-1898.

Manastirea se afla la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea si 12 kilometri vest de Cataloi, pe soseaua Tulcea - Constanta, in raza comunei Frecatei.

Autobuzele pe ruta Tulcea - Cataloi - Telita au statie chiar in fata manastirii. De la Manastirea Cocos se poate veni cu autobuzul liniei Niculitel - Tulcea pana la intersectia Telita, de unde, la dreapta, drumul asfaltat, de sapte kilometri, duce la statia Celic-Dere (in total, 22 kilometri). Pe acelasi traseu, cu patru kilometri inainte de intersectia Telita, in stanga soselei, se vede Manastirea Saon.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

comuna frecatei manastirea celic-dere dunare marea neagra
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1056 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018221 (s)