News Flash:

Manastirea Cernica - Bucuresti

1 Noiembrie 2011
2335 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Cernica

Manastirea Cernica este atestata documentar la 1608 prin hrisovul domnesc al lui Radu Voda serban. In acel an Vornicul Cernica reface un vechi schit caruia ii da numele sau, il inzestreaza cu pamanturi, paduri si sate, spre vesnica pomenire a numelui si a neamului sau. In cadrul manastirii s-au construit trei biserici si trei paraclise.

Ansamblul de chilii ale celor optzeci si patru de calugari pe care ii gasim astazi aici, este ocrotit de o cetate larga cu arhitectura tipica zonelor de campie, adica nici prea inalta spre a fi reperata usor, dar nici neputincioasa in a-si apara locuitorii. Al doilea moment istoric important si aproape la fel de valoros ca si cel de la 1608 este anul 1781, an in care vine ca staret al manastirii Sfantul parinte si Arhimandrit Gheorghe, unul din ucenicii marelui Sfant Paisie de la Neamt. El reface obstea de monahi care se risipise datorita razboaielor si ciumei, ridica din ruina biserica si tot ce inseamna mostenire materiala, acei ani constituind inceputul ascensiunii vietii monahale aici la Cernica. Pe ruinele vechii biserici este ridicata la 1815 Biserica Sf. Nicolae din Ostrov, biserica a carei pictura interioara a fost realizata de zugravul Fotache, unul din ultimii mesteri ai picturii medievale. Implinirea menirii acestui lacas a fost aceea de a-l fi avut ca staret intre anii 1818-1850 pe cea mai luminoasa si reprezentativa personalitate bisericeasca a timpului, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica.

Aflandu-ne astazi sub binecuvantarea si purtarea de grija a Prea Fericirii Sale, traind timpuri fara spaima de a fi prigoniti de un regim ateu, manastirea se va ridica, astfel ca dintr-o manastire cu preocupari agricole dorim sa implinim o viata complexa, dupa toate randuielile monahale, in care tinerii care doresc sa arda viu si adevarat urmand pe Hristos, sa gaseasca hrana pentru suflet si potrivit inclinatiilor fiecaruia sa poata fi un tipograf, un profesor, un bun mester in atelierele de articole bisericesti, toate impletite cu viata de rugaciune. Din anul 1995 s-a redeschis Seminarul Teologic Monahal, unde printre mai tinerii profesori monahi a luat din nou loc la catedra singurul profesor al fostului seminar, aducand cu sine in chip simbolic, prezenta marilor profesori de atunci.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea cernica radu voda vornicul cernica arhimandrit gheorghe
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2416 viz    0 com
2155 viz    0 com
1708 viz    0 com
2003 viz    0 com
2335 viz    0 com
1494 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1212 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021156 (s)