News Flash:

Manastirea Cetatuia - Iasi

17 Septembrie 2011
2348 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Cetatuia

Manastirea Cetatuia, purtand hramul "Sfintii Apoltoli Petru si Pavel", este asezata in marginea vestica a orasului Iasi. Este situata pe una din cele sapte coline ale orasului; pe varful unui deal cu rape de jur imprejur. Din oras se ajunge chiar si cu mijloacele de transport in comun, pana la poalele colinei, de unde se urca pe langa padure.

Manastirea Cetatuia a fost ridicata de Gheorghe Duca, Domn al Moldovei, in a doua sa domnie (1668-1672), dupa planuri asemanatoare unei alte manastiri din Iasi. Este vorba despre manastirea Trei Ierarhi, pe care a vrut s-o imite, cu toate ca performanta nu era posibila. Trecuta in decursul vremii prin multe razboaie si calamitati naturale, manastirea a suferit lucrari de reparatie si restaurare in mai multe etape, dar cea mai importanta initiativa a fost in 1964-1971, cu sprijinul statului, a Directiei Monumentelor Istorice, a Departamentului Cultelor si Mitropoliei Moldovei.

Datorita restaurarilor si-a pastrat forma originala. Pericolul cel mai mare il reprezinta acum alunecarile de teren, fenomen care s-a accentuat dupa 1996. Consolidarea dealului devine astfel absolut necesara pentru pastrarea intacta a temeliei asezamantului. Este o constructie din zid, in plan trilobat. Pictura manastirii Cetatuia constituie o adevarata creatie artistica. Pictorii, cunoscuti cu numele, sunt fratii Mihai si Gheorghe Dima, aromani originari din Turcia, chemati de Gheorghe Duca. In interiorul bisericii, pe partea dreapta, se gaseste si mormantul ctitorului - Gheorghe Duca, Domnul Moldovei. In aceasta manastire au functionat scoli, iar biserica si incaperile manastirii au servit ca spital pentru raniti din marele razboi. Desi este oarecum izolata de oras, linistea pe care o aduce in sufletul vizitatorului merita efortul depus pentru a ajunge sus. Panorama orasului este extraordinara, lacasul putand fi vazut din aproape toate punctele orasului.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea cetatuia panorama orasului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1372 viz    0 com
2137 viz    2 com
2496 viz    0 com
2101 viz    0 com
1663 viz    0 com
1815 viz    0 com
1746 viz    0 com
1855 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0932 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019085 (s)