News Flash:

Manastirea Cornetu - Brezoi

14 Februarie 2012
1915 Vizualizari | 0 Comentarii

Situata in orasul Brezoi, Manastirea Cornetu este un fost schit de calugari, in prezent manastire de maici cu hramul Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul. Schitul este ctitorie a marelui vornic Mares Bajescu, mare feudal si apropiat al Cantacuzinilor. Alegerea locului s-a facut cu atentie caci, pe de o parte era apropiat de pamanturile sale, pe de alta parte, datorita pozitiei era, la acea vreme, ferit din calea ochilor privitorilor, insa apropiat de granita cu Transilvania, oferind astfel un refugiu ideal pentru ctitor si familia sa in vremurile de restriste ce aveau sa vie. Conform pisaniei originale, sculptata in piatra de Albesti, arata ca data a terminarii lucrarilor 29 august 1666, in timpul domniei lui Radu Leon.

Construita pe un plan trilobat cu un turn-clopotnita cu opt laturi pe pronaos (accesul se face pe o scarita aflata pe latura de nord) si turla Patocratorului cu zece laturi pe care sunt situate ferestre inguste. Zidul este din caramida asezata orizontal si panouri de tencuiala fiind impartit de un brau dublu de caramida aparent rotunjita care, pe fatada vestica inconjoara nisa icoanei de hram. Cornisa este realizata din caramida aparenta dispusa in forma de dinti de fierastrau, sub aceasta un rand de butoni si o friza de teracota smaltuita incadrata de caramizi asezate pe muchie. Soclul este proeminent fiind realizat din bolovani de munte in casete de caramida.

In anul 1898, cu ocazia saparii tunelului pe sub zidurile de incinta ale manastirii, Directia Cailor Ferate darama o parte a vechiului zid de incinta si chiliile anexe, construindu-l pe cel actual. Din incinta originala astazi mai pot fi admirate foisorul, turnul si zidurile de pe laturile de nord si est. Ultimele renovari importante se fac in anul 1960 sub patronajul Directiei Monumentelor Istorice, cu aceasta ocazie se restaureaza pictura murala. Ansamblul arhitectonic este format dintr-o incinta de piatra de forma patrata pe care se situeaza chiliile. La 3 colturi ale incintei se ridica turnuri poligonale, iar la coltul din sud-est un foisor.  In mijlocul curtii incintei se afla biserica, singura de altfel care mai pastreaza forma originala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

situata in mares bajescu transilvania radu leon plan trilobat soclul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2471 viz    0 com
1770 viz    0 com
4353 viz    0 com
2526 viz    0 com
1437 viz    0 com
1775 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0818 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018299 (s)