News Flash:

Manastirea Dintr-un Lemn

15 Februarie 2012
862 Vizualizari | 0 Comentarii

Manastirea Dintr-un Lemn a fost construita din trunchiul unui singur stejar secular, in primele decenii ale secolului al XVI-lea, de aici purtand numele "Dintr-un Lemn". Este situata, pe valea Otasaului, in comuna Francesti.

Cea mai importanta marturie scrisa este a lui Matei Basarab din 27 noiembrie 1640 la ridicarea bisericii din piatra. Aceasta nota ca a zidit manastirea "de isnoava de'ntemei", insirand manastirile pe care le-a intemeiat.

Pisania bisericii de piatra, care dateaza din 1715, pomelnicul manastirii din 1804 facut dupa cel din 1715, confirma ca documentul din 1640 a lui Matei Basarab este real si ca biserica de zid este construita de acesta. Dar insemnarile lui Paul de Alep care a vizitat manastirea la 20 de ani dupa inaugurare, spun cu totul altceva. Poetul Grigore Alexandrescu afirma "Certe sunt insa existenta si astazi a stejarilor seculari si a Icoanei Maicii Domnului, icoana de dimensiuni impresionante, 1,5m inaltime si 1m latime. Acestea sunt probe incontenstabile in definirea adevarului din legende."

Dupa o restaurare importanta facuta de catre Ministerul Aerului si Marinei, restaurare facuta intre anii 1938-1940, sfantul locas devine simbolic loc de inchinaciune si ruga pentru aviatori si marinari.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

dintr-un lemn comuna francesti matei basarab pisania inchinaciune
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018996 (s)