News Flash:

Manastirea Frasinei - Valcea

15 Februarie 2012
6831 Vizualizari | 0 Comentarii

Manastirea Frasinei este situata in Comuna Muereasca la 25 de km de Ramnicu Valcea, fiind ctitorita de doi calugari Iilarion si Stefan care prin anii 1710 s-au retras in aceste locuri. Prima data au intemeiat un nou schit, hramul bisericii purtand numele de "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul", hram pastrat pana in zilele noastre pentru acest lacas care va deveni  cimitir dupa construirea noii manastiri.

Biserica este construita in forma de cruce, avand o singura turla centrala, sustinuta de patru arcade ogivale. Respecta impartirea  clasica cu pridvor, pronaos, naos si altar, arhitectul fiind maestrul Costache.

Manastirea Frasinei se diferentiaza de alte manastiri prin interdictia accesului femeilor si a slujbei de noapte la care este prezent staretul si pravila athonita a slujbelor. Un punct de atractie pentru credinciosii care viziteaza manastirea este Izvorul Sfantului Calinic, izvor, a carui apa este precum aghiazma: nu se strica si este binefacatoare si vindecatoare.

Ridicarea  manastirii are loc in anul 1859, cand Sf. Ierarh Calinic face o vizita la schitul Frasinei. Fiind impresionat de situarea lacasului  in acele locuri se hotaraste sa ctitoreasca manastirea. Tot Sfantul Calinic este cel care ca urmare a traditiei atonite, interzice intrarea femeilor in aceasta manastire, asezand  o piatra de legamant in anul 1867 la aproximativ 2 km de manastire, pe ea fiind gravate cu litere chirilice, binecuvantari  pentru femeile care vor  respecta acest legamant si deopotriva blesteme pentru cele care il vor incalca.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea frasinei comuna muereasca ramnicu valcea sfantul calinic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1205 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019079 (s)