News Flash:

Manastirea Frumoasa - Iasi

17 Septembrie 2011
1758 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Frumoasa

Spre sfarsitul secolului al XVI-lea, in preajma anilor 1583-1586, Leonte (cunoscut si sub numele de Meletie Balica), portar al Sucevei si hatman al Moldovei, originar din Tara Romaneasca si descendent din marea familie a boierilor Buzesti, a construit o manastire in apropierea locului unde se afla Biserica Frumoasa de astazi.

Asezata pe o terasa cu o altitudine relativa de 8-10 metri fata de sesul Bahluiului, Manastirea Frumoasa din Iasi este o manastire de calugarite. Biserica Frumoasa domina peisajul prin silueta sa zvelta si alba si prin cele patru cupole ale sale, strajuita de un turn impozant si imprejmuita cu un zid de piatra macinat de vreme.

Biserica ctitorita de hatmanul Balica si de sotia sa, Ana, avea hramul „Sfintii Arhangheli Mihai si Gavriil" si a fost inchinata Manastirii „Schimbarea la Fata" din Muntele Sinai. Actuala cladire a bisericii dateaza din perioada 1836-1839, fiind ctitoria egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o din temelie, dupa cum arata si pisania care aminteste pe langa Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, un al doilea hram in cinstea Adormirii Maicii Domnului (Uspenia). Biserica actuala este un monument din prima jumatate a secolului al XIX-lea, construita in stil ucrainean. Fatadele sunt ornate in stil clasic cu panouri si pilastri angajati. Fatada are intrarea decorata cu un inalt portic doric format din patru coloane, cele din mijloc fiind unite printr-o arcada in plin centru. La Manastirea Frumoasa stau astazi mai multe calugarite venite de la Manastirea Varatec din judetul Neamt. Actuala biserica este ctitoria egumenului Ioasaf Voinescu, cuprinzand o singura nava, flancata de incaperea altarului spre rasarit.

Patru turnuri false construite dupa modelul turlelor bisericilor rusesti si dispuse in linie se inalta deasupra bisericii. Monumentul se prezinta ca o imbinare dintre forme simple, sobre, de factura clasica si forme rasaritene, imprimand bisericii un caracter exotic.
Casa numita „Palatul de pe ziduri" sau „Palatul Sturdza" se afla in incinta Manastirii Frumoasa.

In prezent, palatul domnitelor aflat la mica distanta de turnul-clopotnita este in ruina. Din constructiile ridicate de catre Grigore al II-lea Ghica, se mai pastreaza astazi zidul de piatra cu metereze care inconjoara incinta, avand o inaltime de 4 metri. Turnul clopotnita a fost construit intre anii 1819-1833 de catre arhimandritul Ioasaf Voinescu (in locul unui alt turn de piatra care se ruinase), el pastrandu-se si astazi in conditii foarte bune. In curtea Manastirii Frumoasa, in partea stanga a bisericii, domnitorul Mihail Sturdza a ridicat un mausoleu de marmura alba pentru mormintele membrilor familiei sale.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

leonte biserica frumoasa manastirea frumoasa iasi monumentul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2458 viz    0 com
2571 viz    0 com
1459 viz    0 com
2016 viz    0 com
2380 viz    0 com
1393 viz    0 com
2165 viz    2 com
2510 viz    0 com
2112 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018091 (s)