News Flash:

Manastirea Maria Radna - Lipova

11 Octombrie 2011
2600 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Maria Radna Lipova
Manastirea Maria Radna este un vechi loc de pelerinaj inca de pe vremea cand prima biserica a fost construita (anul 1520). Biserica, inceputa in anul 1756 si finalizata 26 de ani mai tarziu, se remarca prin altarul de marmura de Carrara pe care este asezata icoana Sf.Maria. În spatele acesteia poate fi admirata lucrarea lui I.Roskovics, Buna Vestire. Turcii au distrus-o in jurul anului 1551, dar in acelasi loc s-a construit o noua biserica. Biserica a ars in anul 1695, singurul obiect neatins de flacari fiind icoana Maicii Domnului. Icoana aceasta a fost donata manastirii de Gh. Vichnasos, care a cumparat-o de la un italian. Pe peretele din dreapta in interiorul actualei biserici se afla fixata o piatra in care se vede urma unei potcoave de cal, caci sultanul a intrat calare in biserica. Piatra a fost recuperata si fixata pe peretele constructiei noi a manastirii Maria Radna de astazi. Cladirea manastirii de langa vechea biserica a fost ridicata in mai multe etape si adausurile interioare si exterioare se termina in 1824. La 6 septembrie 1903, la ora 10, biserica si manastirea au fost vizitate de catre Franz Ferdinand.

Trebuie facuta o distinctie intre biserica si manastire.  Regele Ungariei, Ludovic cel Mare, a fondat o biserica si chiliile manastirii la Lipova si le-a incredintat calugarilor din ordinul Sf. Francisc.
Dupa ocuparea Lipovei de catre turci in 1551, calugarii s-au refugiat peste Mures la Radna, unde si-au zidit o capela mica pe panta ramificata a unei prelungiri a muntilor Zarandului spre Mures, iar in vale si-au cladit o casuta, ca sa fie in mijlocul credinciosilor asezati pe aceste locuri.
Acesti calugari au au fost persecutati, chinuiti, pedepsiti de turci, iar capela si casuta lor nimicite.
In anul 1695, turcii au jefuit din nou mica bisericuta, apoi au incendiat-o, arzand in intregime cu tot ce era in ea. Singurul obiect care nu a ars a fost icoana Maicii Domnului, pe care au gasit-o in cenusa inca arzand. Tot atunci s-au mai petrecut doua intamplari miraculoase. in timpul incendiului, cu toate ca era un timp linistit, fara vant, sindrilele aprinse zburau ca luate de uragan peste Mures, la Lipova, in tabara turceasca, aprinzandu-le mantiile lor largi, incat multi turci au murit arsi de vii. Incendiul din tabara turceasca de la Lipova, din vremea aceea, n-a putut fi stins pana ce turcii, in spaima lor, nu au ucis pe cel ce a incendiat bisericuta.

Al doilea caz semnificativ s-a petrecut cand turcii, voind sa jefuiasca biserica, au dat navala, sa patrunda in ea, dar copita unui cal a patruns si s-a adancit intr-un bolovan de piatra ca si cand s-ar fi lipit acolo. Aceasta urma a potcoavei calului se vede si astazi, iar bolovanul se afla zidit in peretele din dreapta naosului.
Vestea acestor intamplari miraculoase s-a raspandit repede in popor si credinciosii au venit in pelerinaje nesfarsite, de la mari departari, sa se roage si sa se inchine in fata icoanei miraculoase, pe care au inceput sa o impodobeasca cu aur si pietre pretioase. Una dintre aceste podoabe era o brosa ce stralucea pe icoana.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sf maria i roskovics gh vichnasos franz ferdinand regele ungariei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018882 (s)