News Flash:

Manastirea Neamt

20 Septembrie 2011
4419 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Neamt

Manastirea Neamt este cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova. Este un lacas ortodox de calugari situat in comuna Vanatori-Neamt, satul Manastirea Neamt, judetul Neamt. Manastirea a fost atestata documentar din 1407, insa radacinile in timp ale activitatii monahale se intind pana in veacul al XII-lea.

Ctitorirea manastirii ii este atribuita voievodului Petru I Musat (1375-1391), care a construit prima biserica din piatra, astazi disparuta, insa, pe amplasamentul manastirii, existase o bisericuta mai veche din lemn, numita Biserica Alba, construita de monahi cu un secol inainte. Biserica actuala din incinta manastirii a fost ctitorita de voievodul Stefan cel Mare la sfarsitul secolului al XV-lea si are hramul Inaltarea Domnului. In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului pictata in anul 665 in Israel, facatoare de minuni. Biserica ctitorita de Stefan cel Mare este principalul monument istoric si de arhitectura moldoveneasca din incinta manastirii, de o eleganta si frumusete deosebite.

Asezamantul are cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca (18000 volume) si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei romanesti medievale. In camera mormintelor este ingropat Stefan Voievod (unchiul lui Stefan cel Mare), iar in pronaos se afla moastele sfantului necunoscut descoperite in 1986, prin scoaterea asfaltului de pe alee.
In decursul istoriei sale, manastirea a fost devastate de mai multe ori in incendii, dar de fiecare data a fost reabilitata, zugraveala initiala fiind totusi distrusa. A doua biserica inclusa in complexul manastiresc este biserica Sfantul Gheorghe, incorporata in zidul de incinta.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea neamt manastirea stefan voievod
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

5026 viz    1 com
1708 viz    0 com
2608 viz    0 com
2892 viz    0 com
6869 viz    0 com
2900 viz    0 com
4627 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0955 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018295 (s)