News Flash:

Manastirea Rasca

3 Octombrie 2011
1002 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Rasca

Situata pe valea raului cu acelasi nume, Manastirea Rasca face parte din grupul celor 6-7 manastiri romanesti pictate in exterior, fiind singura pictata in stil bizantin. Biserica inchinata Sfantului Nicolae este mult mai mica decat „surorile" ei fondate de acelasi domnitor. Cand acesta a murit, biserica a ramas nepictata - lucru neobisnuit pentru o biserica asa mica - si a fost decorata cu fresce abia in 1552-1554. Ansamblul de la manastire este construit in mai multe etape. In 1512 Bogdan al III-lea a zidit chiliile, iar in 1540 episcopul Romanului Macarie impreuna cu logofatul Ioan si Teodor Bals au zidit biserica cu hramul "Sf.Nicolae". Din porunca domnitorului Petru Rares, in jurul bisericii se construiesc ziduri inalte si puternice cu creneluri si turn, lucrare terminata in 1542.

In timpul domniei celui cel de-al doilea fiu al lui Petru Rares, Stefan (1551-1552) au fost incepute picturile murale, acestea fiind completate de Episcopul Macarie, care a fost ulterior inmormantat la Rasca. In pridvor se afla mormantul sotiei lui Alexandru Lapusneanu cu inscriptia: "Bine credinciosul si de Hristos iubitorul Io Alexandru Voievod Domnitorul Moldovei a infrumusetat acest mormant sotiei sale Doamna Anastasia Alexandru Lapusneanu care a trecut la vesnicele lacasuri si a fost ingropata aici la anul 7066 (1558) luna mai 2".

In prezent, pictura interioara si exterioara e aproape devastata, iremediabil pe alocuri (aproximativ doua treimi din fatada bisericii e "curatata"), remediabil in alte parti, mai ales in interiorul bisericii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manastirea rasca sfantului nicolae logofatul ioan teodor bals
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0873 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018613 (s)